Τα νετρίνα είχαν την τιμητική τους στην απονομή του φετινού βραβείου Νομπέλ Φυσικής. Οι επιστήμονες που μοιράζονται το βραβείο για την ανακάλυψή τους ότι αυτά τα στοιχειώδη σωματίδια υφίστανται ταλαντώσεις και επομένως έχουν μάζα, είναι ο Ιάπωνας Τακαάκι Καγίτα και ο Καναδός Αρθουρ ΜακΝτόναλντ. Η ανακάλυψη των δυο επιστημόνων επιτρέπει την κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας της ύλης και την καλύτερη γνώση του σύμπαντος. «Η ανακάλυψη οδήγησε στο μεγάλης σημασίας συμπέρασμα ότι τα νετρίνα, που εθεωρείτο ότι δεν διαθέτουν μάζα, τελικά έχουν, αν και ισχνή», γράφει στην αιτιολόγηση της απόφασής της η Επιτροπή του βραβείου Νομπέλ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ανακάλυψη».

Στοιχειώδες σωματίδιο της ύλης, στο οποίο αποδίδονται οι ιδιότητες του φαντάσματος ή του χαμαιλέοντα, το νετρίνο είναι ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερο παρόν στο σύμπαν από κάθε ένα από τα στοιχεία του ατόμου και το δεύτερο πιο σύνηθες μετά το φωτόνιο, το οποίο μεταφέρει το φως. Ο εντοπισμός του, όμως, παραμένει απίστευτα δύσκολος. Το νετρίνο, που πρωτοεντοπίστηκε τη δεκαετία του ’30 και ιντριγκάρει τους φυσικούς από τις δεκαετία του ’60, δεν διαθέτει ηλεκτρικό φορτίο, πράγμα που του επιτρέπει να μετατρέπεται σε «φάντασμα» διαπερνώντας την ύλη. Από τα 10 δισεκατομμύρια νετρίνα που διασχίζουν τη Γη, ένα και μοναδικό θα αλληλεπιδράσει με ένα άτομο του πλανήτη μας και θα χρειαστεί ένα έτος φωτός και πολλαπλά στρώματα μολύβδου για τη σύλληψή του, καθώς αυτά τα στοιχειώδη σωματίδια έχουν την ιδιότητα να μεταλλάσσονται συχνά. Κατά τη διάρκεια της πορείας του στο Διάστημα με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του φωτός, το νετρίνο έχει την περίεργη ιδιότητα να ταλαντώνεται για να μεταμορφώνεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους –νετρίνα ηλεκτρονίων, μιονίων και ταυ –που ονομάζονται γεύσεις. Ο Τακάακι Καγίτα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και ο Αρθουρ ΜακΝτόναλντ στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Καναδά.

Μπιγκ Μπανγκ

Τα νετρίνα που υπάρχουν στο Σύμπαν απελευθερώθηκαν από το Μπιγκ Μπανγκ, ενώ πολλά άλλα δημιουργήθηκαν από πυρηνικές και θερμοπυρηνικές αντιδράσεις