Τι πάει να πει νόστος, λαχτάρα για την επιστροφή και τι να βρίσκεσαι σπίτι; Πώς είναι η αίσθηση να ανήκεις κάπου και πώς να είσαι ξένος; Και πώς είναι να είσαι κορίτσι ή γυναίκα στην Ανατολική Σαξονία τρεις και τέσσερις γενιές μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η περιοχή στιγματίζεται από την άνοδο της Ακροδεξιάς; Ολες τούτες τις έννοιες επιχείρησε να χωρέσει σε 65 λεπτά η καναδή δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια Τζο Αν Βελίν στην ταινία της «One Fine Line» που μετά την πρώτη προβολή της στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Λειψίας, την παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό στο πλαίσιο του αφιερώματος «Λεπτές γραμμές» που οργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε με ντοκιμαντέρ της τελευταίας διετίας τα οποία φέρουν γυναικεία υπογραφή.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό σε ένα ξεχασμένο κομμάτι γης, που κουβαλά όμως ένα βαρύ κομμάτι Ιστορίας: την πορεία θανάτου εγκλείστων ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης το 1945. Και σχεδόν 70 χρόνια αργότερα ιχνηλατεί τα διαβρωμένα μνημεία, την ανεργία, τον τρόπο που βιώνουν οι άνθρωποι την Ιστορία. «Οι δημοσιογράφοι εστίασαν κυρίως στην ιστορία του Ολοκαυτώματος που διαπερνά όλη την ταινία, αλλά εγώ την προσέγγισα διαφορετικά» μας εξηγεί η δημιουργός.

«Ο πατέρας μου επιβίωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μετανάστευσε στον Καναδά. Ετσι η κόρη μου έχει από τη μια πλευρά να διαχειριστεί αυτή την ιστορία κι από την άλλη το γεγονός ότι ο πατέρας της είναι Γερμανός και ότι έχει ζήσει τη μισή της ζωή στη Γερμανία. Με απασχολούσε λοιπόν πώς θα διαχειριστεί αυτήν τη διττότητα της προσωπικής της ιστορίας, δεδομένου ότι κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό το συναισθηματικό ταξίδι αντί για εκείνη. Και το μόνο που ήθελα να επισημαίνω ήταν πού να κοιτάξει. Ετσι άρχισαν όλα» συνεχίζει κι έτσι διαλευκαίνει τον ρόλο που διατηρεί η κόρη της στην ταινία ως μια αόρατη πρωταγωνίστρια, της οποίας ακούμε μόνο τη φωνή. «Η κατανόηση ανοίγει την καρδιά και λειτουργεί αμφίδρομα. Πρέπει να προσφέρουμε στις κόρες μας τις φωνές και τις εμπειρίες των άλλων γυναικών που τις περιβάλλουν» καταλήγει.

n To ντοκιμαντέρ «Οne Fine Line» προβάλλεται απόψε στις 20.30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16. Είσοδος ελεύθερη.