Ξημερώματα ελεγκτές μπαίνουν μαζικά για έλεγχο σε μεγάλη γερμανική επιχείρηση, κάνοντας φύλλο και φτερό κάθε στοιχείο. Αυτό είναι το μοντέλο το οποίο θα επιχειρήσει να αντιγράψει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κατά δήλωσή στη Βουλή, διαμηνύοντας ότι «τέτοιες σκηνές θα δούμε στην Ελλάδα».

Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών είπε ο Αλεξιάδης, συμπληρώνοντας πως πρότυπό του είναι η Γερμανία με τις μαζικές εφόδους ελεγκτών ακόμα και ξημερώματα για έλεγχο.

Το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει ο αναπληρωτής υπουργός χθες είχε ευρύτερες διαστάσεις. Διαμήνυσε ότι καμία υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής δεν πρόκειται να παραγραφεί στα τέλη του έτους, οι εμπλεκόμενοι στη λίστα Λαγκάρντ θα αντιμετωπίσουν τον φορολογικό έλεγχο στο σύνολό τους το 2016, ενώ παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση ελέγχων προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με προμήθειες του Δημοσίου, με τον χώρο της πολιτικής ή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για τις οποίες έχει εκδοθεί ήδη φύλλο ελέγχου. Θα ολοκληρωθούν τους επόμενους πέντε μήνες είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Τέλος στην ασυλία και τις ειδικές μεταχειρίσεις».

Ιδιαίτερη βαρύτητα σχεδιάζεται να δοθεί και στην ολοκλήρωση του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών Αρχών από το 2010. Στην πενταετία, έχει αρχίσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136. Αν οι εξαγγελίες Αλεξιάδη γίνουν πράξη, στα τέλη του επομένου έτους θα πρέπει να έχουν κλείσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο 2.062 υποθέσεις.

Δεδομένο είναι πάντως ότι καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν πρόκειται να παραγραφεί στα τέλη του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νομοθετική διάταξη για την παράταση του χρόνου παραγραφής όλων των υποθέσεων που θα έκλειναν στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Πέραν των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών επενδύει πολλά στη χρήση πλαστικού χρήματος για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε χθες κίνητρα για τους φορολογουμένους (επιστροφή κεφαλαίου και κληρώσεις δώρων) αλλά και μείωση του κόστους χρήσης μηχανημάτων POS για τις επιχειρήσεις, το οποίο σήμερα αγγίζει το 2%. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το κόστος αυτό να μειωθεί στο ένα δέκατο σε συνεννόηση με τις τράπεζες.