Project Syndicate

Κάτι έχει πάει στραβά με τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι σε θέση να κυριαρχήσουν στον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Τιμές εμπορευμάτων, αμερικανικά επιτόκια, Ελ Νίνιο, Κίνα, αυτά και άλλα πρωταγωνιστούν στη λίστα των ενόχων. Αλλά η απάντηση είναι απλούστερη και πιο παραδοσιακή. Ονομάζεται πολιτική. Κοιτάξτε τη Βραζιλία. Η κάποτε δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία της, την τελευταία διετία αναπτύχθηκε με το ζόρι και πλέον συρρικνώνεται. Εξάγει κυρίως εμπορεύματα (καφέ, σιδηρομεταλλεύματα, πετρέλαιο κ.λπ.) και η πτώση των τιμών τους δεν τη βοηθά, αλλά πάλι η οικονομία της έπρεπε σήμερα να στηρίζεται πολύ λιγότερο σε συγκομιδές και εξορυκτικές βιομηχανίες.

Δείτε τι συμβαίνει στην Ινδονησία. Εξακολουθεί να αναπτύσσεται με 4,7%, ρυθμό όμως πολύ κάτω από τις αρχικές προσδοκίες. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Τουρκία, όπου η ανάπτυξη έχει βουλιάξει στο 2,3% το τελευταίο τρίμηνο, έναντι 9% το 2010 και το 2011. Ιδια εικόνα και στη Νότια Αφρική, ενώ φυσικά υπάρχει η Κίνα, της οποίας η επιβράδυνση είναι το επιχείρημα που επικαλείται κάθε χώρα για να αιτιολογήσει τη δική της νωθρότητα. Η αιτία όμως που εδώ και πέντε χρόνια έχει για παράδειγμα κολλήσει η οικονομία της Βραζιλίας δεν οφείλεται στην κακή της τύχη αλλά στην πολιτική και τις αποτυχίες της. Η κυβέρνηση ήταν απρόθυμη ή ανίκανη να περικόψει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα της, αναλώθηκε σε εκτεταμένα σκάνδαλα διαφθοράς, και παρ’ όλα αυτά η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ εξακολουθεί να δείχνει αδυναμία στο είδος εκείνο του καπιταλισμού που οδηγεί σε παρόμοια ακριβώς προβλήματα.

Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει στην Τουρκία με τον Ερντογάν;

Σε Βραζιλία, Ινδονησία, Τουρκία, Νότια Αφρική, το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει στο βασικό καθήκον του: να καταστήσει σαφές ότι οι αλλαγές είναι προς το συμφέρον των πολλών.
Ο Μπιλ Εμοτ είναι πρώην αρχισυντάκτης στον «Εκόνομιστ» και παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ «The Great European Disaster Movie»