Από τη Διώρυγα του Σουέζ, στις συμπληγάδες των τελικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, αλλά και του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τα θετικά μηνύματα για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται, αλλά τα χρονικά περιθώρια παραμένουν ιδιαίτερα στενά και το νέο μνημόνιο που άρχισε ήδη να γράφεται αναμένεται να περιλαμβάνει βαριά μέτρα. Πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι μερικές πτυχές των προαπαιτούμενων, που θα κληθεί να ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο με επίκεντρο τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τη συζήτηση την Παρασκευή για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Το δημοσιονομικό

Για το δημοσιονομικό, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία στο βασικό σενάριο. Όπως επισημαίνουν πηγές των δανειστών, τα ίδια μέτρα με τα οποία προβλεπόταν πριν την επιβολή ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% του ΑΕΠ, οδηγούν τώρα, μετά την επιδείνωση που σημειώθηκε, σε πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ αναμένεται πλέον να υποχωρήσει 2-4%, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ε.Ε. (Euroworking Group), προκειμένου να γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από το Σάββατο μέχρι και την Δευτέρα η ελληνική πλευρά θα λαμβάνει συνεχώς τα προς ψήφιση κείμενα από τις Βρυξέλλες. Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο τα κείμενα αυτά και να διασφαλιστεί πως δεν περιέχουν ασάφειες σε βάρος της Αθήνας ή προσθήκη μέτρων σε σχέση με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Οι δανειστές πιέζουν μάλιστα να προχωρήσει η ψήφιση του νέου μνημονίου πριν το ορόσημο της 18ης Αυγούστου, ακόμη και στις 13 του μήνα με δεδομένο ότι άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια έχουν προγραμματίσει ήδη ημερομηνίες για την έγκρισή του – για παράδειγμα το Φινλανδικό Κοινοβούλιο σχεδιάζει να το ψηφίσει στις 14 Αυγούστου.

Eurogroup στις 14 Αυγούστου

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως στις 14 Αυγούστου προγραμματίζεται και συνεδρίαση του Eurogroup για να δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία. Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι αντίθετοι στην επίσπευση των διαδικασιών επικύρωσης του μνημονίου, αλλά υποστηρίζουν ότι ο χρόνος μπορεί να μην είναι επαρκής και για το λόγο αυτό παραπέμπουν και στο ενδεχόμενο της καταληκτικής ημερομηνίας της 18ης Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές των δανειστών εκτιμούσαν ότι «η Ελλάδα θα πάρει λεφτά τον Αύγουστο», εξασφαλίζοντας την εκπλήρωση των δανειακών της αναγκών. Το καλό κλίμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων καταγράφηκε και κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν μετά τις 15 Αυγούστου, ενώ φέρεται να συμφωνούν πως δεν πρέπει η Ελλάδα να πιεστεί την τελευταία στιγμή να ψηφίσει προαπαιτούμενα, τα οποία δεν προβλέπονται από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Πληροφορίες, πάντως, από πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι το πακέτο των μέτρων θα είναι βαρύ σε διαρθρωτικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων θα προβλέπονται άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως των μηχανικών, απελευθέρωση υπηρεσιών, όπως των αδειών φορτηγών αυτοκινήτων και άνοιγμα αγορών προϊόντων.

Μάλιστα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις σε ορισμένα από τα μέτρα από πλευράς κυβέρνησης, όπως συνέβαινε, άλλωστε και στο παρελθόν.

Πολλά από τα σχετικά μέτρα περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», από την οποία έχουν μείνει εκκρεμότητες από το προηγούμενο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ίσως πιο σημαντικό κομμάτι ακόμη και από το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, εκτιμούν πηγές των δανειστών.

Οι 100 δόσεις

Παράλληλα, φαίνεται πως θα επέλθουν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαφωνιών, με τους θεσμούς να θέλουν κατάργηση και την κυβέρνηση να τη βλέπει ως θέμα «τιμής». Έτσι, η ρύθμιση δεν θα ακυρωθεί, αλλά θα τροποποιηθούν σημεία αυτής, που αφορούν το ευνοϊκό επιτόκιο, τον αριθμό των δόσεων για τους «έχοντες» αλλά και τη συνέπεια των φορολογούμενων, οι οποίοι έχουν διακανονίσει παλαιότερες οφειλές τους , ως προς την εξόφληση νέων οφειλών.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπογραφεί η συμφωνία ώστε να κλείσει ο κύκλος της αβεβαιότητας. Το κλίμα της αβεβαιότητας, όμως, δεν υποχωρεί σε ότι αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς ενόψει και της ψήφισης της συμφωνίας όπου κάποια από τις δύο πλευρές – της ηγετικής ομάδας ή των διαφωνούντων – θα πρέ να αναλάβει την ευθύνη της ρήξης στο κυβερνών κόμμα.

Πρόωρες εκλογές

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι πάντοτε κυρίαρχο, όπως επιβεβαιώθηκε και από δηλώσεις στελεχών και των δύο πλευρών. «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να συγκυβερνά με τα άλλα κόμματα. Στηρίζεται ή πέφτει από τους βουλευτές της. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτός ο τραγέλαφος, είναι και θέμα πολιτικής σταθερότητας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ενώ εκτίμησε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα «δίνει την εικόνα της χωριστής πορείας».

Στο ίδιο κλίμα και η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε (στη Ναυτεμπορική) ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σε κάλπες «αν παραστεί ανάγκη», αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και θα έχουν σταθμιστεί όλα τα δεδομένα. Η Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει και αυτοδυναμία και μάλιστα «ως ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως άλλο κόμμα».

Σε προεκλογικού τύπου παρεμβάσεις προχωρούν την ίδια ώρα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, με τον Δημήτρη Στρατούλη να υποστηρίζει πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε «η κυβέρνηση να μην κινηθεί σε μνημονιακή τροχιά» κα τον Κώστα Λαπαβίτσα να ισχυρίζεται πως «εμείς δεν είμαστε κατά της κυβέρνησης και σίγουρα δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση της Αριστεράς. Εμείς δεν θέλουμε να γίνει η μνημονιακή μετάλλαξη».