Εχοντας διανύσει ήδη δύο εβδομάδες εκτός λειτουργίας, το πρώτο μέλημα των τραπεζών είναι να εκτιμήσουν τη ζημιά που έχει γίνει. Και για να το καταφέρουν, θα πρέπει πρώτα να ανοίξουν. Ακόμα και σε καθεστώς capital controls και περιορισμών στις συναλλαγές, μόνο αν επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν τις πραγματικές απώλειες που υπέστησαν.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να φανούν οι πραγματικές συνέπειες. Για παράδειγμα, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια –που είναι η μεγάλη τους «πληγή» –θα πρέπει να δώσουν στους δανειολήπτες την ευκαιρία να πληρώσουν έστω και μέρος των οφειλών τους μέχρι να «κάνουν ταμείο». Γιατί, όπως εξηγούν, υπάρχουν περιπτώσεις τόσο ιδιωτών όσο και επιχειρήσεων που ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, επέλεξαν να μην το κάνουν. Με το άνοιγμα των τραπεζών όμως και την επιστροφή στην κανονικότητα, είναι αρκετά πιθανό μέρος από τις καθυστερούμενες οφειλές να αποπληρωθεί.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στις καταθέσεις. Με περισσότερα από 20 δισ. ευρώ να βρίσκονται «κάτω από το στρώμα», όταν οι τράπεζες ανοίξουν ξανά, νομοτελειακά ένα μέρος των χρημάτων θα επιστρέψει, αν όχι ως καταθέσεις, σίγουρα στο σύστημα μέσω της πληρωμής λογαριασμών, φόρων, δανείων και άλλων εξόδων. Συνεπώς, όπως εξηγούν και κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, η πραγματική αποτίμηση θα χρειαστεί τουλάχιστον μερικές εβδομάδες από τη στιγμή που θα αρθεί το καθεστώς της τραπεζικής αργίας. Αρα, προσθέτουν «το γοργόν και χάριν έχει», μια και όσο πιο σύντομα ανοίξουν οι τράπεζες τόσο πιο άμεσα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα.

Στον αντίποδα, τονίζουν, αν το καθεστώς της τραπεζικής αργίας συνεχιστεί, η βλάβη που θα προκληθεί θα είναι ανήσκεστος. Οχι μόνο γιατί οι ζημιές για τις τράπεζες πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα που περνάει, αλλά και γιατί η εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτές κλονίζεται. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, η εμπιστοσύνη στις μέρες μας είναι το πιο ισχυρό νόμισμα.