Αντιμέτωπη με λουκέτα 650.000 επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση με περισσότερους από 2 εκατ. νέους ανέργους θα βρεθεί η ελληνική οικονομία σύντομα αν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με αυτό τον τρόπο οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου περιέγραψαν χθες τη δραματική κατάσταση που βιώνει η αγορά μετά και την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Ενδεικτικό είναι ότι η πτώση στην κατανάλωση, εκτός των τροφίμων και των καυσίμων, από την περασμένη εβδομάδα υπολογίζεται στο 70%, ενώ όπως εκτιμούν στελέχη από τον κλάδο της ακτοπλοΐας οι κρατήσεις εισιτηρίων έχουν μειωθεί κατά 50% με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τουρισμό.

Για δυσκολία εισαγωγής πρώτων υλών, έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αδυναμία κάλυψης και ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων, ακόμα και για αδυναμία πληρωμής μισθών και ημερομισθίων από τις επιχειρήσεις κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες. Επιπλέον αυξάνονται και οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε αναγκαστικές άδειες για το προσωπικό τους και σε προσωρινή παύση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Σε όλα αυτά προστέθηκε η απόφαση της ΔΕΠΑ, η οποία από χθες απαιτεί από τις βιομηχανίες – πελάτες της την πληρωμή τοις μετρητοίς για να τους δώσει φυσικό αέριο, αντί για εγγυητικές επιστολές όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Μαύρες και οι προβλέψεις από τους έλληνες εξαγωγείς. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, ενδέχεται το προσεχές 15νθήμερο να προκληθούν απώλειες της τάξης του 7% στις εξαγωγές και 28% στις εισαγωγές, που μεταφράζονται σε απώλειες εσόδων από εξαγωγές 80 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα και ελλείψεις εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων, συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.