Σημαντική νίκη που ενισχύει το οπλοστάσιό του κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αυτό το διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που είχε παρουσιάσει το 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν παραβιάζει την εντολή που έχει η ΕΚΤ να χαράσσει νομισματική πολιτική.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 η ΕΚΤ ανακοίνωσε την εκπόνηση σχεδίου αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης, το ΟΜΤ. Το σχέδιο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της υπόσχεσης που είχε δώσει τότε ο Ντράγκι, εν μέσω αναταραχής στις αγορές, πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατέψει το ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να προβεί η Τράπεζα στην εφαρμογή του προγράμματος. Ωστόσο η υπόσχεση του προέδρου της κατηύνασε τότε τις αγορές, βοηθώντας την ευρωζώνη να βγει από τη μεγαλύτερη ύφεση της ιστορίας της.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει ακόμη και να βγει από το ευρώ λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ της χώρας με τους πιστωτές. Η απόφαση αυτή μπορεί να βάζει τέλος στα νομικά προβλήματα όσον αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως εκτιμούν αναλυτές της ABN Amro Bank.

Οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό για την ΕΚΤ να έχει διαθέσιμο και το όπλο του ΟΜΤ, σε περίπτωση που κλιμακωθούν τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Η αρχική προσφυγή κατά του σχεδίου έγινε στη Γερμανία από ομάδα ακαδημαϊκών, οι οποίοι συχνά αντιτίθενται σε προγράμματα χρηματοδότησης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είμαι πολύ ανακουφισμένος» ανέφερε ο Γκέρχαρντ Σικ, εκπρόσωπος του γερμανικού Κοινοβουλίου για θέματα οικονομικής πολιτικής. «Μια διαφορετική απόφαση, ειδικά αυτή την εβδομάδα, θα ήταν καταστροφική» συμπλήρωσε.

Η απόφαση αυτή μπορεί να μειώσει τις αντιδράσεις και για άλλα προγράμματα της ΕΚΤ, όπως είναι η ποσοτική χαλάρωση, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, την οποία άρχισε να εφαρμόζει πριν από τρεις μήνες. Εκτοτε έχει αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του 2%.

© Bloomberg News