Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εσωτερικοί έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων εφοριών και ελεγκτικών κέντρων, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών έχει εντοπίσει διάτρητα και εικονικά πόθεν έσχες από εφοριακούς και στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Το 2014, βάσει μνημονιακής επιταγής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δρομολόγησε 212 ελέγχους διευθυντών, υποδιευθυντών, εποπτών και τμηματαρχών και υπαλλήλων εφοριών και ελεγκτικών κέντρων.

Το 2015 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει προγραμματίσει 200 ελέγχους εφοριακών εκ των οποίων οι 70 αφορούν σε διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες και οι 130 σε ελεγκτές και υπαλλήλους.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2015 έχουν ήδη ελεγχτεί 21 διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες, ωστόσο οι έλεγχοι σε υπάλληλους και ελεγκτές έχουν μείνει πίσω καθώς έχουν γίνει μόλις 16.

Οι περισσότεροι από τους εφοριακούς που μπήκαν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών το 2014 έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πόθεν έσχες σε βάθος δεκαετίας, για να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των δαπανών τους, αλλά και για να δικαιολογήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.