Ο Ηλίας Κασιδιάρης το είχε προαναγγείλει διά μικροφώνου στην αίθουσα της Ολομέλειας ήδη από το πρωί της περασμένης Τρίτης. Θα έμενε στη Βουλή όχι μόνο για τη συζήτηση επί της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του –όπως προέβλεπε η σχετική εισαγγελική απόφαση -, αλλά και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ώστε να τοποθετηθεί. Οπερ και εγένετο. Αλλά το ερώτημα είναι πώς τα κατάφερε; Ιδού το παρασκήνιο που είναι πλούσιο:

Από τα βουλευτικά έδρανα ο χρυσαυγίτης είχε κάνει λόγο για «παράνομες εισαγγελικές αποφάσεις που απαγορεύουν στους βουλευτές να μιλάνε στη Βουλή και να ψηφίζουν στις ψηφοφορίες». Μάλιστα, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να παραμείνει και σε άλλη συζήτηση του Κοινοβουλίου, κάλεσε το Προεδρείο «εάν έχει αντίρρηση, ας φωνάξει τον φρούραρχο για να με απομακρύνει».

Η ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. Το Προεδρείο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προφυλακισμένου βουλευτή, ειδοποίησε τη Φρουρά της Βουλής. «Εστειλαν στο γραφείο μου τον φρούραρχο για να μου φέρει κάποιες κατάπτυστες εισαγγελικές αποφάσεις, παράνομες και να μου πει ότι πρέπει να φύγω από τη Βουλή και να μη μιλήσω» είπε ο Κασιδιάρης. Και διερωτήθηκε: «Τι πράγματα είναι αυτά; Αίσχος! Ηρθε ο υποφρούραρχος μαζί με έναν αστυνόμο, αξιωματικό της Αστυνομίας και μου δείχνανε τις εισαγγελικές αποφάσεις που λέγανε ότι έρχεσαι στη Βουλή για άρση ασυλίας, σου απαγορεύουμε όμως να μιλήσεις στα νομοσχέδια γιατί δεν είναι η επαγγελματική σου ιδιότητα».

Το περιστατικό της περασμένης Τρίτης σίγουρα εγείρει ποικίλα ερωτήματα, τα οποία απασχόλησαν τη Βουλή τις τελευταίες ημέρες και συζητήθηκαν εντόνως στους διαδρόμους της.

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά την υπόθεση και τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η Φρουρά της Βουλής υποστηρίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κασιδιάρης θέλησε να μείνει και σε άλλη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Επιμένουν όμως ότι δεν είναι ανεξέλεγκτος αλλά κινείται σε συγκεκριμένους χώρους, και όπως πάντα «τηρήθηκε και τηρείται απαρεγκλίτως ο Κανονισμός».

Σύμφωνα με μια άλλη γραμμή πληροφόρησης, ωστόσο, το θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις. Κόντρα στους χειρισμούς που καταλογίζονται στην προηγούμενη κυβέρνηση, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η σημερινή ηγεσία –τόσο της Φρουράς της Βουλής όσο και του Προεδρείου –φέρεται αποφασισμένη να μην «ηρωοποιήσει» τους χρυσαυγίτες πέφτοντας στην παγίδα των προκλήσεών τους. Δηλαδή δεν θέλει να προχωρήσει σε μια σύλληψη –φθηνού επικοινωνιακού περιεχομένου –προκειμένου να επιστρέψει τον προφυλακισμένο αμέσως στον Κορυδαλλό.

ΒΟΛΕΣ. Στον αντίποδα, υπάρχει μερίδα βουλευτών της αντιπολίτευσης που δεν πείθεται, ούτε αρκείται, σε αυτή την ανάγνωση της κατάστασης και στρέφει τα πυρά της κατά του Προεδρείου της Βουλής. Οπως εκτιμά έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας, με ανοχή της Προέδρου του Κοινοβουλίου επιχειρείται η επιβολή της προσωπικής της άποψης, ότι δηλαδή δεν πρέπει να απουσιάζουν οι προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες από τις συνεδριάσεις του Σώματος. Στην πράξη, υποστηρίζει η ίδια πηγή, «σταδιακά υλοποιείται η “πολιτική Ζωής”, δηλαδή οι πολιτικές θέσεις που έχει εκφράσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου κόντρα στο κόμμα της και στα κόμματα της αντιπολίτευσης».