Το θέατρο σκιών που διαδραματίζεται γύρω από τη συμφωνία, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ακυρώνει για μία ακόμη φορά την αισιοδοξία που εξέπεμψε η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, έχει προκαλέσει ενόχληση, αμφιβολίες αλλά και ψυχολογική κόπωση στο Μέγαρο Μαξίμου.
H κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πλέον για ποιον λόγο καθυστερεί η απόφαση για μια συμφωνία που θα απήλασσε τη χώρα από το καθημερινό βασανιστήριο της ρευστότητας και μεταθέτει εκ νέου στους δανειστές την ευθύνη για την καθυστέρηση ως απάντηση στην τακτική μαστίγιου και καρότου που ακολουθεί η Ευρώπη.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση μετατοπίζει σε πολιτικό επίπεδο τη διαπραγμάτευση καθώς και ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες για να καλυφθεί το «κενό» που υπάρχει μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών. Ηδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Ρίγα ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ανοίξει εκ νέου το ελληνικό θέμα για τη λήψη πολιτικής απόφασης. Είναι ενδεικτικό ότι υπουργοί που συμμετείχαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο επέμειναν στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της πολιτικής διαπραγμάτευσης καθώς, όπως έλεγαν, οι συζητήσεις σε τεχνικά κλιμάκια και επίπεδο Brussels Group έχουν εξαντληθεί. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρουσία και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στις Βρυξέλλες, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου, πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι στους δανειστές λέγοντας στους υπουργούς του ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. «Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού δικαίου» είναι μια φράση που αποδίδεται στην Πρωθυπουργό και η οποία αποτελεί σαφώς μήνυμα προς τους θεσμούς ότι η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να δείξει κι άλλη ευελιξία σε υποχωρήσεις.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως, οι κόκκινες γραμμές δεν έχουν ξεθωριάσει στο ελάχιστο. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποια υποχώρηση από ελληνικής πλευράς στα εργασιακά, ενώ στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Για το θέμα του ΦΠΑ το τοπίο παραμένει ασαφές καθώς «έχουν πέσει στο τραπέζι τόσες προτάσεις που περιπλέκουν αντί να διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση. Για την ακρίβεια, εκ μέρους των δανειστών υπάρχουν προτάσεις για συντελεστές 23% και 10%, 23% και 9% ή 18% και 6,5%. Το 15% μάλλον εγκαταλείπεται ως σκέψη καθώς απαιτεί τη λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζουν ότι έχουμε μπει στο πλέον κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης πριν από το τέλος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «και εφικτή και ορατή». Μάλιστα υπουργός που μετείχε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο εκτιμούσε αμέσως μετά ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την σύντομη κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συναγερμό και ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί εκ νέου στις 6 το απόγευμα το κυβερνητικό όργανο, αυτή τη φορά στο Μαξίμου. Τυπικά θα συζητηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, όμως θεωρείται δεδομένο ότι η συζήτηση θα επεκταθεί στα φλέγοντα, δηλαδή στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την αναμενόμενη συμφωνία με τους δανειστές.
Κυβερνητικές πηγές αρνήθηκαν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν διαφοροποιήσεις ή διαμάχες για κάποια θέματα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης διατύπωσε ενστάσεις για ορισμένες λεπτομέρειες που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες στον Alpha, είπε ότι είναι απογοητευτική η στάση της ΕΕ και του Eurogroup, η οποία «βεβαίως καθοδηγείται». Εκανε λόγο για «τιμωρητική πολιτική» και αναφέρθηκε στη «μεγάλη εμμονή ορισμένων κύκλων να πάμε στην πέμπτη αξιολόγηση και στο Μνημόνιο μαζί με περισσότερα μέτρα από αυτά που ζητούσαν από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο». Προσέθεσε δε ότι «θα βρουν τοίχους και θα υποχωρήσουν, δεν γίνεται διαφορετικά».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Την ίδια ώρα πολλά κομματικά στελέχη συντηρούσαν το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι το δημοψήφισμα είναι στο τραπέζι, όχι για να επικυρώσει μια συμφωνία που θα αποδεχθούμε ως έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά εάν φθάσουμε σε ένα σενάριο στο οποίο επικρατεί η αντίληψη μεταξύ των εταίρων μας ότι δεν τους νοιάζει το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις της Αριστεράς δεν είναι αποδεκτές στον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν άνοιξε καμία συζήτηση ούτε για δημοψήφισμα ούτε για εκλογές. Μάλιστα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι το δημοψήφισμα θα είναι το ύστατο μέσο που θα χρησιμοποιηθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο, «ωστόσο δεν έχουμε αδιέξοδο».

Η παρέμβασηπου δεν έγινε

Το Μαξίμου εξέταζε μέχρι αργά το απόγευμα την πιθανότητα παρέμβασης του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα με δήλωσή του on camera, όμως αυτή η ιδέα ματαιώθηκε μπροστά στην πιθανότητα κάποιοι να ερμηνεύσουν ως αρνητικά τα μηνύματα που επρόκειτο να στείλει για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Μητρόπουλος: «Συμφωνία ή δημοψήφισμα»

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Νομίζω πρέπει να υπάρξει άμεσα ή συμφωνία ή δημοψήφισμα» επανέλαβε χθες στον Βήμα FM Αλέξης Μητρόπουλος.