Στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη ενός παραδοσιακού νερόμυλου του 19ου αιώνα στην περιοχή του Κρουσώνα – που αποτελεί μνημείο μνημείο παραδοσιακής βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής – προχωράει ο Δήμος Μαλεβιζίου.

O νερόμυλος βρίσκεται στην καρδιά του παλαιού οικισμού και τις τελευταίες δεκαετίες κινδύνευε σοβαρά από την εγκατάλειψη.

Ο Δήμαρχος της πόλης Κώστας Μαμουλάκης, υπέγραψε τη σύμβαση του έργου και τη δημιουργία μιας νέας πλατείας στον οικισμό, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ (χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader).

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, με τις συγκεκριμένες εργασίες ο νερόμυλος, ο οποίος χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα με τον πύργο υδατόπτωσης να είναι ακόμα παλαιότερος, αναμένεται να αποκατασταθεί στο σύνολό του και να αποτελέσει ξανά αξιοθέατο της περιοχής.

Στα σχέδια του Δήμου είναι επίσης η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του νερόμυλου και η δημιουργία νέας πλατείας με παιδική χαρά, βοτανικό κήπο, αμφιθέατρο, παγκάκια, φωτισμό.

Τα οφέλη του έργου, σημειώνει σε δήλωσή του ο Δημαρχος Μαλεβιζίου «είναι πολλαπλά και προφανή: ενισχύεται η επισκεψιμότητα της ενδοχώρας, τονώνεται η τοπική οικονομία, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναβαθμίζεται λειτουργικά και αισθητικά ένας μεγάλος χώρος. Ενισχύονται οι συνθήκες πολιτικής προστασίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ένα ακόμα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που μαρτυρά συνήθειες μιας άλλης εποχής, άγνωστες στους νέους του σήμερα».

Αναφερόμενος στο έργο ο κ. Μαμουλάκης τόνισε πως η ιστορία και τα πολιτιστικά στοιχεία του Μαλεβιζίου, αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τον Δήμο προσθέτοντας ότι οι παρέμβασεις επεκτείνονται «και στην ευρύτερη περιοχή του μνημείου, καθώς εξαγοράσαμε τρία γειτονικά παλαιά κτίσματα, τα οποία περιλαμβάνουν και ελεύθερους χώρους όμορους στο νερόμυλο, που θα πολλαπλασιάσουν τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, ο οποίος ενοποιείται έτσι με την αυλή της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μια νέα πλατεία, περίπου ενός στρέμματος η οποία θα δώσει ανάσα σε μια από τις πλέον πυκνοδομημένες συνοικίες του Κρουσώνα».

Ο κ.Μαμουλάκης είπε ακόμη πως καθοριστική στις διαδικασίες του έργου ήταν η συμβολή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Ο Νερόμυλος

Ο υπό ανάδειξη νερόμυλος αποτελείται από τον υψηλό υδατόπυργο και τον οικίσκο με τον εξοπλισμό του μύλου, καθώς και την ευρύχωρη στέρνα συγκέντρωσης των ομβρίων. Χτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου ο αλεστικός νερόμυλος του Κρουσώνα ακολουθεί τον καθιερωμένο για την εποχή αρχιτεκτονικό τύπο και ανήκει στην κατηγορία του «ελληνικού» τύπου με εσωτερικό, οριζόντιο υδροτροχό (φτερωτή).

Λειτούργησε αδιάσπαστα μέχρι τα μέσα σχεδόν της δεκαετίας του 1950 και αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κύρια βιοτεχνική εγκατάσταση του Κρουσώνα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα σπίτια του χωριού και λόγω της περίοπτης θέσης του, αλλά και της μοναδικότητας του μέσα στα όρια του οικισμού, αποτελεί τοπόσημο για ολόκληρο τον οικισμό.