Η Φιλίπα Πέρι είναι μια βρετανίδα ψυχοθεραπεύτρια. Είναι επίσης μια συντετριμμένη πολίτης. Οταν είδε τα έξιτ πολ στη Βρετανία ένιωσε σαν να έφαγε γροθιά στο στομάχι. Και όταν είδε τα επίσημα αποτελέσματα έβαλε τα κλάματα. Είχε επιτρέψει στον εαυτό της να ελπίζει (σε μια νίκη του Μίλιμπαντ) και η απογοήτευση την κατέβαλε. Ξέρει ότι δεν είναι η μόνη που νιώθει έτσι. Κάθησε λοιπόν και έγραψε ως ψυχοθεραπεύτρια για λογαριασμό της Guardian έναν οδηγό ανάρρωσης για όλους όσοι υπέστησαν σοκ και έχουν θυμώσει με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Προσπαθείτε να μη σκέφτεστε τα πράγματα μανιχαϊστικά, τους συμβούλευσε. Οταν βρισκόμαστε σε σοκ τείνουμε να τα βλέπουμε όλα μαύρα. Με τον θυμό και τις κατηγορίες, όμως, δεν γίνεται δουλειά. Δουλειά δεν γίνεται επίσης με το να νιώθεις ανήμπορος και να εκτοξεύεις ατάκες τύπου «πάει, καταστραφήκαμε». Καλύτερα να κάνεις κάτι, να ασχοληθείς ενεργά με τα κοινά, για παράδειγμα. Καλό θα ήταν επίσης να κάνεις μια προσπάθεια να καταλάβεις τους άλλους, όχι να τους φωνάζεις ή να τους απορρίπτεις –κανείς δεν άλλαξε ποτέ γνώμη με αυτόν τον τρόπο. Και ας μη σκεφτόμαστε αυτομάτως τα χειρότερα για τους υποτιθέμενους εχθρούς μας.

Σύμφωνα με την Πέρι, πρέπει κανείς να καλλιεργεί την ενσυναίσθησή του, να προσπαθεί να κατανοεί τα συναισθήματα πίσω από τη συμπεριφορά των ανθρώπων που ψήφισαν (ακρο)δεξιά κόμματα. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να τους διαγράψεις ως μωρούς, εγωπαθείς, αλαζόνες ή ό,τι άλλο, αλλά αυτό δεν θα λύσει τίποτε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να νιώσεις πώς είναι να πιστεύεις ότι κάποιος θέλει να σου πάρει όλα τα χρήματα και τους πόρους, να φανταστείς πώς είναι να πιστεύεις ότι όποιος έρχεται στη χώρα σου δεν μπορεί παρά να ζήσει παρασιτικά, εις βάρος της. Και έπειτα, λέει η ψυχοθεραπεύτρια, πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια να δεις και τα θετικά αυτών που κέρδισαν τις εκλογές –να, οι Τόρις νομιμοποίησαν τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.

Αν τώρα τίποτε άλλο δεν βοηθήσει, μπορείς να αναζητήσεις παρηγοριά στην παρέα ομοϊδεατών και φίλων· ή στο χιούμορ. Ο σύζυγος της Φιλίπα Πέρι έπρεπε να φύγει ένα ταξίδι για δουλειές. Τον φωτογράφισε, λοιπόν, στο αεροδρόμιο με το διαβατήριο στο χέρι, ανέβασε τη φωτογραφία στο twitter και έγραψε: «Εγκαταλείπει τη χώρα. Θα μου λείψει». Αν το καλοσκεφτείς, αυτές οι οδηγίες προς απελπισμένους πολίτες είναι παντός καιρού και πάσης χώρας.