Mε τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, οι Ρώσοι τίμησαν την 70ή επέτειο από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην εντυπωσιακή τελετή στην Κόκκινη Πλατεία, στην οποία δεν παρευρέθησαν οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες που ήταν προσκεκλημένοι λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, έλαβαν μέρος 16.500 στρατιώτες ενώ παρουσιάστηκαν και νέα ρωσικά όπλα, μεταξύ των οποίων ένα άρμα μάχης υψηλής τεχνολογίας. Λίγο αργότερα, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, 300.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στην κεντρική πλατεία της Μόσχας κρατώντας πορτρέτα συγγενών τους που χάθηκαν στον πόλεμο. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κρατώντας μια φωτογραφία του πατέρα του που πολεμούσε στο ναυτικό, ενώθηκε μαζί τους σε αυτή την πορεία που γίνεται προς τιμήν του λεγόμενου Αόρατου Συντάγματος.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την επέτειο για να ενισχύσει το πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων και παρότι τουλάχιστον 30 ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στάθηκαν δίπλα του στην εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά από τα τείχη του Κρεμλίνου, η απουσία των δυτικών ηγετών ήταν εμφανής. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έφθασε στη Μόσχα μία ημέρα αργότερα, χθες, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Η παρουσία του κινέζου προέδρου καθώς και η παρέλαση κινεζικού αγήματος, που σηματοδοτεί πιο στενή σχέση μεταξύ των χωρών, οδήγησε τον Πούτιν να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Κίνας στον πόλεμο, λέγοντας ότι όπως και η Σοβιετική Ενωση «έχει πολλά, πολλά εκατομμύρια ανθρώπους».

Για τους βετεράνους του πολέμου –στην ΕΣΣΔ υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν 22 εκατ. άνθρωποι, από τους οποίους 8 εκατ. ήταν στρατιώτες –η εκδήλωση αποτέλεσε μια βαθιά συναισθηματική εμπειρία. «Οταν πολεμούσαμε είχαμε δύο πιστόλια και μια καραμπίνα, τώρα κοίτα όλα αυτά τα θαύματα της τεχνολογίας» σχολίαζε η 92χρονη Βαλεντίνα Σούλγκινα που έλαβε μέρος στη Μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία θεωρείται από τις πλέον αιματηρές στην Ιστορία.

Στην ομιλία του ο Πούτιν προειδοποίησε πως ο φασισμός σηκώνει και πάλι κεφάλι και άφησε να εννοηθεί ότι άλλες χώρες αποπειρώνται «να ξαναγράψουν την Ιστορία» προκειμένου να υποβαθμίσουν τον ρόλο της Μόσχας στην αντιφασιστική νίκη. «Οι βασικές αρχές της διεθνούς συνεργασίας αγνοούνται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες δεκαετίες» είπε στην ομιλία του. «Αρχές που κέρδισε δύσκολα η ανθρωπότητα έπειτα από τα βάσανα του πολέμου. Παρατηρούμε απόπειρες να δημιουργηθεί κόσμος με έναν πόλο».

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στη Μόσχα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, παρά την ένταση για την Ουκρανία, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη σε μια κίνηση κατευνασμού μετά την άρνησή της να παραστεί το Σάββατο στους επίσημους εορτασμούς. Κατά τη συνάντησή της με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο η καγκελάριος, η οποία τους τελευταίους μήνες διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας. «Είναι απαραίτητο να εργαστούμε μαζί ακόμα και σε περίπλοκες συνθήκες, προσπαθώντας να βρούμε διπλωματικές λύσεις» δήλωσε αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, όπου μέχρι στιγμής περισσότεροι από 6.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην παρέλαση του Σαββάτου, η οποία ολοκληρώθηκε με αεροπορική επίδειξη κατά την οποία τα αεροσκάφη σχημάτισαν μεταξύ των άλλων και τον αριθμό 70 στον ουρανό, έγινε επίδειξη του νέου ρωσικού άρματος μάχης Armata, το οποίο κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ανώτερο των δυτικών τανκς. Είναι το πρώτο που έχει εσωτερικό θωρακισμένο περίβλημα γύρω από τα τρία μέλη του πληρώματος καθώς και τηλεκατευθυνόμενο πυργίσκο με πλήρως αυτόματο σύστημα οπλισμού.

Ξεχωριστή θέση στην παρέλαση είχε ο Αλεξάντρ Ζαλντοστάνοφ, ο επικεφαλής της εθνικιστικής ομάδας μοτοσικλετιστών Λύκοι της Νύχτας, που υποστηρίζει τον Πούτιν. «Τρία πράγματα μπορούμε να πούμε μετά την παρέλαση» είπε ο Ζαλντοστάνοφ, με το παρατσούκλι ο Χειρουργός, τον οποίο ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγορούν ως προπαγανδιστικό μοχλό του Κρεμλίνου. «Ο εχθρός θα ηττηθεί, η νίκη θα είναι δική μας, η Ρωσία θα προχωρήσει μπροστά.

Πατριωτικό αίσθημα

Στην ομιλία του ο Πούτιν προσπάθησε να εγείρει το πατριωτικό αίσθημα και στηλίτευσε τις χώρες που προσπαθούν «να ξαναγράψουν την Ιστορία σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον ρόλο που έπαιξε η Σοβιετική Ενωση στην αντιφασιστική νίκη»