Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με «όπλο» το πολυνομοσχέδιο με πακέτο φορολογικών και άλλων παρεμβάσεων το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group, ενώ θα υπάρξει και άτυπη συνεργασία των μελών των Brussels και Athens Group.

Παράλληλα, συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές προτάσεις και το πολυνομοσχέδιο δεν θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Brussels Group την Πέμπτη (αν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί υπόψη των θεσμών), ούτε υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατάθεσή του στη Βουλή, διότι αυτό συνδέεται με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν ακόμη κωδικοποιηθεί στην τελική μορφή τους. «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στις προτάσεις και να υπάρξει μια νομική κωδικοποίηση τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν και, όπως είπε, «όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον χρόνο». Διερωτήθηκε δε, «εμείς προσπαθούμε να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, οι άλλοι το θέλουν;». Ερωτηθείς τι θα γίνει σε ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων από την ΕΚΤ, απάντησε ότι «έχουμε σχέδιο».

Πάντως, η ελληνική παρουσία στις Βρυξέλλες θα είναι ενισχυμένη, με τη συμμετοχή στη βελγική πρωτεύουσα και του αποκαλούμενου Athens Group.

Το EuroWorking Group

Την ελληνική κυβέρνηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες εκπροσωπεί ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης.

Το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο δείπνο που αρχίζει στις 8.00 μ.μ. Νωρίτερα, θα συνεδριάσει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ (EFC).

Την Πέμπτη το πρωί ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα.

Τα μέτρα

Στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα προστέθηκε, σύμφωνα με το Mega, και η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πάνω από 3.000 κατοίκους.

Ωστόσο, πολλά νησιά μένουν εκτός της διάταξης, αφού είναι μεν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, αλλά έχουν λιγότερους από 3.000 μόνιμους κατοίκους.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Ίος και η Φολέγανδρος που ξεπερνούν σε δημοτικότητα το 85%.

Περιλαμβάνονται ακόμη:

– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε ΙΧ, πισίνες, σκάφη αναψυχής.

– Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και η επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

– Δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

– Υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κ.λπ μέσω τραπεζών.

– Κατάργηση των μετρητών για πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ.

– Λοταρία των αποδείξεων.

– Μέτρα για την Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών, τσιγάρων.

– Λειτουργία του περιουσιολογίου και η online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια.

– Έλεγχοι των εμβασμάτων που είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται, εν τω μεταξύ, ότι στις 6 Μαΐου συνεδριάζει η ΕΚΤ και υπάρχει ο φόβος «κουρέματος» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Ερωτηθείς σχετικά, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι υπάρχει σχέδιο χωρίς ωστόσο να το αποκαλύψει.