Τα μηνύματα από τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες είναι έντονα και ξεκάθαρα, με αποδέκτες τόσο την κυβέρνηση όσο και τις τράπεζες: βρείτε μια λύση άμεσα για τα κόκκινα δάνεια, πριν να είναι αργά.

Με τις επισφάλειες να φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ και να αυξάνονται συνεχώς, η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων των ιδιωτών θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ενώ οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων βρίσκονται στον πάγο μαζί με την υπόλοιπη αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον, η λύση της κακής τράπεζας που θα αναλάβει μέρος των επισφαλειών, διευκολύνοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ελληνικές τράπεζες συνηγορούν υπέρ της, καθώς εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος με όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες. Η bad bank θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα απορροφήσει κάποιες από τις επισφάλειες των τραπεζών. Ετσι, υπό την προϋπόθεση ότι το σχέδιο θα εγκριθεί από τους θεσμούς και κυρίως από την ΕΚΤ, οι τράπεζες θα ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους, λαμβάνοντας στήριξη, χωρίς να μπουν σε διαδικασία bail in, η οποία θα έβλαπτε τους μετόχους και τους ομολογιούχους. Εξάλλου, την πρόταση αυτή είχε διατυπώσει και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των ελλήνων τραπεζιτών.

Εντούτοις, από τη θεωρία μέχρι την υλοποίηση υπάρχει αρκετός δρόμος, ο οποίος περιλαμβάνει και αρκετά αγκάθια. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο τρόπος επιλογής των δανείων που θα καταλήξουν στην κακή τράπεζα. Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, χρειάζονται ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες, ώστε να μη μετατραπεί σε πλυντήριο επισφαλειών από ημετέρους. Επιπλέον, βασικό ερώτημα είναι το μέλλον των δανείων αυτών: θα πωληθούν σε κάποιο fund του εξωτερικού, ενδεχομένως έναντι πινακίου φακής, ή θα ανατεθούν σε έναν εγχώριο εκκαθαριστή; Επίσης, τι θα γίνει με τις υπόλοιπες επισφάλειες που δεν θα ενταχθούν σε αυτή; Εν τέλει, καταλήγουν πως η bad bank θα είναι καλή μόνο αν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πειστικές.