Το 2007 η Χίλαρι Κλίντον στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών καθόταν μόνη σ’ έναν καναπέ και μιλούσε για τη φιλοδοξία της να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, «έπειτα από έξι χρόνια με τον Τζορτζ Μπους» στον Λευκό Οίκο. «Ηρθε η ώρα να ανανεώσουμε την υπόσχεση της Αμερικής» είχε πει. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε την Κυριακή για την εκ νέου διεκδίκηση του χρίσματος επέλεξε να δώσει χώρο στους πολίτες. Γυναίκες, άνδρες, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, παιδιά, επιχειρηματίες και υπάλληλοι μιλούν μπροστά στην κάμερα για τις ελπίδες τους και η 67χρονη Χίλαρι στο τέλος δίνει έναν διαφορετικό –απ’ ό,τι πριν από οκτώ χρόνια –τόνο στην υποψηφιότητά της: «Οι απλοί Αμερικανοί έχουν ανάγκη από κάποιον που θα αγωνισθεί για εκείνους. Θέλω να είμαι αυτή η αγωνίστρια. Ξεκινάω εκστρατεία για να κερδίσω τις ψήφους σας».

Η Κλίντον που θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, αρχίζει την εκστρατεία της από την Αϊοβα, τη μεσοδυτική πολιτεία από την οποία θα ξεκινήσουν οι προκριματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η πρώην πρώτη κυρία έχει πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει το χρίσμα, όμως η ίδια δεν θέλει να εμφανίζεται φαβορί όπως συνέβη το 2008 –τότε είχε χάσει αναπάντεχα από τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αϊοβα. Κατόπιν θα ακολουθήσει περιοδεία και σε άλλες πολιτείες με ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο το οποίο ονόμασε «Σκούμπι» από την τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων του ’70 «Σκούμπι Ντου».

Οι σύμβουλοί της δηλώνουν ότι αυτή τη φορά σκοπεύει να μην επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης και πως θα δώσει βάρος στην εικόνα της ως «επίμονη αγωνίστρια» αποφασισμένη να μπλοκάρει την αυξανόμενη δύναμη της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών που προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο του Μπαράκ Ομπάμα και αυτή τη στιγμή ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Ο Ομπάμα πάντως ήδη δήλωσε ότι η Χίλαρι είναι φίλη του και «θα γίνει μια εξαιρετική πρόεδρος».

Δύο είναι οι τομείς στους οποίους αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από την καμπάνια της Κλίντον. Πρώτον και κύριον, η γυναικεία ψήφος, τη βαρύτητα της οποίας είχε αγνοήσει το 2008. Οι γυναίκες προσέρχονται στις κάλπες σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι άνδρες και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για τα δικαιώματά τους στις ΗΠΑ. Οπως έσπευσε χθες το επιτελείο της Χίλαρι να κάνει γνωστό, ακόμη και στη Σαουδική Αραβία όπου οι γυναίκες έχουν ελάχιστες ελευθερίες θεσμοθετήθηκε πρόσφατα η πληρωμένη άδεια για τις γυναίκες που γεννούν –κάτι που δεν έχουν οι Αμερικανίδες.

Οι αναλυτές θυμούνται ότι το 2008 η μαζική προσέλευση μαύρων ψηφοφόρων στις κάλπες, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν από την προοπτική του πρώτου μαύρου προέδρου στον Λευκό Οίκο, έδωσε τη νίκη στον Μπαράκ Ομπάμα. Το ίδιο λένε μπορεί να κάνουν οι γυναίκες για την Κλίντον. Οι γυναίκες στρέφονται περισσότερο στο Δημοκρατικό Κόμμα παρά στο Ρεπουμπλικανικό, όμως οι περισσότερες δεν ψηφίζουν με γνώμονα το φύλο του υποψηφίου. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η πολιτική καριέρα της Χίλαρι οφείλεται εν μέρει στον σύζυγό της. Ομως η Κλίντον, στα 67, ίσως έχει δυσκολία να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους όπως το έκανε ο Ομπάμα, ο οποίος είχε κερδίσει περισσότερες νεαρές γυναίκες από ό,τι εκείνη πριν από οκτώ χρόνια. Η Χίλαρι θα πρέπει να προσελκύσει τις γυναίκες χωρίς να αποξενώσει τους άνδρες –εκείνο που θέλει είναι να κερδίσει τη μεσαία τάξη της χώρας που έχει δεχθεί πολλές οικονομικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο άλλος τομέας-κλειδί για την πρώην υπουργό Εξωτερικών είναι τα social media. Με μαθήματα από τον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε τα κοινωνικά μέσα ο Ομπάμα, η Κλίντον θα δώσει βάρος σε αυτά. Το tweet με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της είχε 90.000 retweet μέχρι το βράδυ της Κυριακής, το βίντεό της το είδαν στο ίδιο διάστημα ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο YouTube και η σελίδα της υποψηφιότητάς της στο facebook πήρε 500.000 like. «Αυτή η εκστρατεία της είναι περισσότερο «εμείς» και λιγότερο «εγώ»» σχολίασαν οι χρήστες.

Οι απαντήσεις

Τι καλό έχει η υποψηφιότητα της Κλίντον, ρώτησαν οι δημοσκόποι. Η πιο δημοφιλής απάντηση αφορά το ότι είναι γυναίκα και η δεύτερη ότι έχει σημαντική πολιτική εμπειρία. Μόνο 2% απάντησε ότι το καλύτερο στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρι θα είναι η επιστροφή του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο.