Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα κι αν εκτεθεί κανείς σε αυτή για μόλις μία ημέρα, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη μελέτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν στοιχεία από 103 προγενέστερες μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε 28 χώρες του κόσμου και είχαν συμπεριλάβει 6,2 εκατομμύρια νοσηλείες και θανάτους από εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας» (BMJ), έδειξε πως όλα τα είδη των ατμοσφαιρικών ρύπων, με εξαίρεση το όζον, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και ότι όσο αυξάνεται η ρύπανση τόσο αυξάνονται τα εγκεφαλικά.

Οπως γράφουν οι ερευνητές, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με εγκεφαλικό και η θνησιμότητα από αυτό αυξάνονταν κατ’ αναλογία με τις συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου καθώς και με τις συγκεντρώσεις των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PMs).

Οι αυξήσεις σε νοσηλείες και θανάτους ήταν γενικώς μεγαλύτερες την ημέρα των αυξημένων ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά ειδικά με τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια παρατηρούνταν επί περισσότερες ημέρες στη συνέχεια.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών οι οποίες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων δεινών.

Οι ερευνητές λένε πως δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο αυξάνει η ατμοσφαιρική ρύπανση τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ωστόσο, είναι τεκμηριωμένο πως οι όποιες χημικές διεργασίες προκαλεί οδηγούν σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων, αύξηση της αρτηριακής πίσης και αύξηση του κινδύνου θρόμβωσης στο αίμα.

Τα νέα ευρήματα τεκμηριώνουν τη σύσταση των ειδικών να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τις ημέρες με αυξημένη ρύπανση οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με πνευμονοπάθεια και γενικώς όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης δρ Ανούπ Σάα, λέκτορας Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.