Στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει «να σταματήσει ο φαύλος κύκλος» των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σχετικά με την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα ο διεθνής Τύπος. Οπως γράφει χαρακτηριστικά η «Κοριέρε ντε λα Σέρα», «η Ευρώπη παρακολούθησε με κομμένη ανάσα τη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα», οι διαπιστώσεις όμως της ιταλικής εφημερίδας είναι ότι «δεν δόθηκε καμία χρηματική βοήθεια, δεν υπήρξε συμφωνία για αγωγό ούτε ανάκληση από τη μεριά της Μόσχας της απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων και πάνω απ’ όλα ο τσάρος Πούτιν αρνήθηκε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως Δούρειο Ιππο». Αυτή την αναλογία χρησιμοποίησε και η ισπανική «Ελ Παΐς», σχολιάζοντας ότι «στη στρατηγική της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών που είναι πεπεισμένες για την ανάγκη των κυρώσεων και εκείνων – μεταξύ των οποίων και η Ιταλία – που θα ήθελαν  να αποσυνδεθούν οι οικονομικές σχέσεις από τις επιπτώσεις της εξάρτησης της Κριμαίας».

Η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από την οικονομική βοήθεια της ευρωζώνης και μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα διαπιστώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». «Πολλά δεν θα πάρει ο έλληνας Πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το ταξίδι στη Μόσχα» διαπιστώνει η συντηρητική «Ντι Βελτ». «Παρά το φτωχό αποτέλεσμα, η εμφανώς καλή διάθεσή του οφείλεται ση συμβολική αξία της διμερούς συνάντησης με τον Πούτιν: ακόμα μία αφορά κατάφερε να ξεμπροστιάσει την ΕΕ».  

Και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρονται στις δηλώσεις Τσίπρα για τις κυρώσεις και στη φράση «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», υπενθυμίζοντας ότι στις 31 Ιουλίου οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας λήγουν αυτόματα και για την παράτασή τους είναι απαραίτητη μια ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η «Γκάρντιαν» χαρακτηρίζει τις σχετικές δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού «μουσική στα αφτιά του Πούτιν», αναφέροντας ότι η Μόσχα βλέπει αναμφίβολα στο πρόσωπο του Τσίπρα έναν πιθανό σύμμαχο σε μια ήπειρο όπου έχει λίγους. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» παρατηρούν ότι οι δύο ηγέτες «δεν παρουσίασαν κάποιο συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο» και κάνουν αναφορά σε «μια διπλωματική νίκη για τον Ρώσο ηγέτη που φαίνεται ότι δεν του κόστισε κάτι».