Στην προεκλογική μάχη μπήκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος έχει οδηγήσει τρεις φορές σε νίκη τους Εργατικούς και θεωρείται ο πιο επιτυχημένος εκλογικά ηγέτης του κόμματος που διεκδικεί το τιμόνι της χώρας στις εκλογές της 7ης Μαΐου. Ο Μπλερ προσέφερε στήριξη στον σημερινό ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ και προειδοποίησε ότι μια πιθανή επανεκλογή των Συντηρητικών θα προκαλέσει χάος στην Ευρώπη εάν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. «Οι Τόρις λένε ότι θα προκληθεί χάος εάν κερδίσουν οι Εργατικοί. Σκεφτείτε όμως το χάος που θα προκληθεί από την πιθανότητα, έστω, να φύγει η Βρετανία από την Ευρώπη», τόνισε ο βετεράνος πολιτικός.

Ο 61χρονος Μπλερ, μιλώντας στην κομητεία του Ντάραμ, ανέφερε ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια περίοδο αστάθειας που έχει να εμφανισθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν μια νίκη των Τόρις καταλήξει σε δημοψήφισμα για την Ευρώπη και τόνισε ότι η αβεβαιότητα θα είναι ιδιαίτερα έντονη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους καθώς «οι θέσεις εργασίας που είναι διασφαλισμένες ξαφνικά θα τεθούν σε κίνδυνο. Οι αποφάσεις για επενδύσεις θα αναβληθούν ή θα ακυρωθούν. Και μια σκιά αβεβαιότητας θα πλανάται πάνω από τη βρετανική οικονομία».

Ο Κάμερον, προσπαθώντας να κατευνάσει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του αλλά και να διεκδικήσει τους ψηφοφόρους που δείχνουν να απομακρύνονται από τους Τόρις και να υποστηρίζουν το αντιευρωπαϊκό και ξενοφοβικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKiP) του Νάιτζελ Φάρατζ, υποσχέθηκε ότι εάν επανεκλεγεί θα διαπραγματευθεί τη σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ και για τούτο θα προκηρύξει και δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί θα κληθούν να πουν αν θέλουν την παραμονή της χώρας στην ενιαία Ευρώπη.

«Αυτό το ζήτημα που αγγίζει το μέλλον της χώρας μας είναι πολύ σημαντικό για να αντιμετωπίζεται έτσι», είπε ο Μπλερ εξαίροντας τη στάση του Μίλιμπαντ επειδή αντιστάθηκε στις πιέσεις και δεν δεσμεύθηκε για δημοψήφισμα. Ο Μπλερ, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1997 έως το 2007, επέλεξε να αφήσει στην άκρη τις μεγάλες διαφωνίες που έχει με τον Εντ Μίλιμπαντ για την πορεία που ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα και δήλωσε: «Τον υποστηρίζω 100% προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα μας στη νίκη στις επερχόμενες εκλογές».

Η υποστήριξη έρχεται μόλις τρεις μήνες μετά την έντονη κριτική που είχε ασκήσει ο Μπλερ για το γεγονός ότι κατά την άποψή του οι Εργατικοί υπό τον Εντ Μίλιμπαντ εγκαταλείπουν το Κέντρο και «γίνονται ένα παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς». Μπλερ και Μίλιμπαντ προέρχονται από διαφορετικές πτέρυγες του Εργατικού Κόμματος και διαφωνούν σε πολλά, όμως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή ιδέα. Ο 46χρονος ηγέτης των Εργατικών θέτει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ στο επίκεντρο των προτάσεών του προς τις βρετανικές επιχειρήσεις ενώ ο Μπλερ κάλεσε το καλοκαίρι τους ευρωπαίους ηγέτες να συντάξουν «ένα μανιφέστο για την αλλαγή» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δυσπιστία και τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις Βρυξέλλες πολλοί ευρωπαίοι πολίτες που στρέφονται σταθερά τον τελευταίο χρόνο υπέρ αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

«Το αύριο της χώρας μας»

«Ο Κάμερον διακινδυνεύει με την πολιτική του το μέλλον της Βρετανίας» δήλωσε ο Μπλερ. «Προσπαθεί να προσελκύσει περιστασιακά ψηφοφόρους και να κερδοσκοπήσει πάνω στον σκεπτικισμό που έχει αναπτυχθεί για τις Βρυξέλλες. Ομως το θέμα αφορά το αύριο της χώρας μας και δεν μπορεί κανείς να το εκμεταλλεύεται έτσι».