Η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2014 επιβεβαιώνει αυτό που ήταν κοινό μυστικό για την πορεία των τραπεζών τους τελευταίους μήνες: η φυγή των καταθέσεων, η αύξηση των επισφαλειών και η ανάγκη επιπλέον προβλέψεων έχουν φέρει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα όριά τους.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν ακόμη χειρότερο, με ακόμη περισσότερες εκροές αλλά και νέα άνοδο στα κόκκινα δάνεια. Παράληλλα, η αρνητική συγκυρία έβαλε στον πάγο τα σχέδια αναδιάρθρωσης, καθώς τόσο εδώ όσο και στα Βαλκάνια οι αποτιμήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων πέφτουν και η ζήτηση βρίσκεται στο ναδίρ. Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, για παράδειγμα, να παγώσει την πώληση ποσοστού της Finansbank λόγω χαμηλών αποτιμήσεων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα των διοικήσεων των τραπεζών είναι να αποφύγουν την ανήκεστο βλάβη, η οποία δεν θα τους επιτρέψει να ορθοποδήσουν ακόμη και αν επανέλθει η ηρεμία σε πολιτικό επίπεδο.

Και αυτό γιατί, με τις αποτιμήσεις τους στο Χρηματιστήριο σε ιστορικά χαμηλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ναδίρ, οι τράπεζες γνωρίζουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αν χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, να απευθυνθούν εκ νέου σε ιδιώτες επενδυτές μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Γι’ αυτό και οι διοικήσεις έτρεμαν στην ιδέα του ελέγχου από την DG Com, την ευρωπαϊκή διεύθυνση ανταγωνισμού, από τον οποίο και θα προέκυπτε ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους μένουν ανεφάρμοστα. Η επίσκεψη του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γκερτ Γιαν Κούπμαν, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου, ενδεχομένως θα αποτελούσε τη χαριστική βολή.

Εντούτοις, με παρέμβαση της αντιπροεδρίας της ελληνικής κυβέρνησης και λόγω των έκτακτων συνθηκών η επίσκεψη εντέλει αναβάλλεται για μερικούς μήνες.

Ετσι, οι ελληνικές τράπεζες πήραν –έστω και την τελευταία στιγμή –πολύτιμο οξυγόνο για να διευθετήσουν τα του οίκου τους, ευελπιστώντας παράλληλα σε καλύτερες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

Μένει να αποδειχθεί αν το χρονικό διάστημα είναι αρκετό και αν μέσα σε αυτό θα γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να αποφευχθεί η ανήκεστος βλάβη.