Στη Σεούλ, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αν και δεν αναμένονται «θαύματα» από την τριμερή συνάντηση, αναλυτές υπογραμμίζουν τη σημασία της επισημαίνοντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η μεταξύ τους ένταση, την οποία έχουν πυροδοτήσει μία σειρά από διπλωματικές και εδαφικές διαμάχες, τόσο έντονες ώστε να εγείρουν φόβους ακόμη και για την ασφάλεια στην περιοχή.

Στη Νότια Κορέα αλλά και την Κίνα έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια το λεγόμενο αντιιαπωνικό αίσθημα, εξαιτίας της ιαπωνικής συμπεριφοράς η οποία αντιμετωπίζεται και από τις δύο υπερδυνάμεις της περιοχής ως «υφέρπων» ιαπωνικός εθνικισμός. Κάπως έτσι, οι τριμερείς συνομιλίες έχουν ανασταλεί από τον Απρίλιο 2012, οπότε διεξήχθησαν τελευταία φορά στην Κίνα. Τις πολιτικές συγκρούσεις παρακολουθούν στενά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες από την πλευρά τους επιθυμούν να σταθεροποιήσουν τις συμμαχίες τους με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ώστε να εξασφαλίσουν μία καλύτερη αντιμετώπιση της οικονομικά ανερχόμενης Κίνας, αλλά και των απειλών της Βόρειας Κορέας.

Πριν από την αναστολή των τριμερών επαφών, κάθε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ακολουθούσε «παραδοσιακά» μία συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών. Από τη συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου δεν αναμένεται κάτι τέτοιο. Αυτό που περιμένουν ωστόσο οι αναλυτές από τη Νότια Κορέα και την Κίνα είναι να καλέσουν την Ιαπωνία να «στρογγυλέψει» τις θέσεις της σε ιστορικά ζητήματα. Από εκεί κι έπειτα το μέλλον των τριμερών επαφών θα κρίνει η αντίδραση της Ιαπωνίας, επισημαίνει ο Λι Νταε Ου, αναλυτής από το ιδιωτικό Ινστιτούτο Sejong της Νότιας Κορέας.

Το πιθανότερο είναι πως αμφότερες Κίνα και Νότια Κορέα θα περιμένουν από τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε μία «μετανοητική» στάση, προτού δεσμευτούν σε συνάντηση κορυφής. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας υποστηρίζουν στους Financial Times ότι θα έχει την ευκαιρία να το κάνει τους προσεχείς μήνες, πρώτα με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και αργότερα τον Αύγουστο, με την ομιλία του κατά τους εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τις ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφτούν φέτος και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αλλά και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν Χε.

Μήλος της έριδος για Πεκίνο και Τόκιο αποτελούν τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού στην Ανατολική Σινική Θάλασσα (σε στρατηγικούς υδάτινους δρόμους, κοντά σε εν δυνάμει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, με πλούσια αλιεία), τα οποία ελέγχει η Ιαπωνία και διεκδικεί η Κίνα, αλλά και η Ταϊβάν. Η μεταξύ τους σύγκρουση κορυφώθηκε το 2012 με την εθνικοποίηση των νησιών από την Ιαπωνία και την Κίνα να απαντά στέλνοντας περιπολικά πλοία στην επίμαχη ζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το «βεβαρημένο» παρελθόν τους, ισχυροί οικονομικοί δεσμοί συνδέουν και της τρεις χώρες, με την Κίνα να αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Και οι τρεις συμμετέχουν επίσης στις περιφερειακές συζητήσεις με σκοπό τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Νότια Κορέα και Ιαπωνία αποτελούν επίσης στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ η Κίνα από την πλευρά της είναι ο κύριος υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας (Νο1 εχθρός της Νότιας Κορέας).