Η πορεία του νομίσματος της Σιγκαπούρης, της ασιατικής χώρας με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, αντικατοπτρίζει την αύξηση των ανησυχιών που πλέον διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή πριν από δύο δεκαετίες.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης ετοιμάζεται να καταγράψει απώλειες για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ εξαιτίας και των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Οι αγορές πλέον εκτιμούν ότι το νόμισμα της Σιγκαπούρης θα υποτιμηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό από την ασιατική κρίση του 1998.

Τα σημάδια αυτά προκαλούν απαισιοδοξία για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του πληθωρισμού στην περιοχή, επειδή το δολάριο της Σιγκαπούρης χρησιμοποιείται ευρέως για συναλλαγές μεταξύ διαφόρων χωρών. Η Σιγκαπούρη είναι ένα από τα βασικά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ασίας. Το νόμισμά της θεωρείται πιο ισχυρό από το νόμισμα άλλων χωρών όπως είναι το μπαχτ της Ταϊλάνδης και η ρουπία της Ινδονησίας. Γι’ αυτόν τον λόγο η βουτιά του δολαρίου της Σιγκαπούρης γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Το νόμισμα της χώρας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι ετών έναντι του δολαρίου. Η βουτιά αυτή καταγράφηκε στις 13 Μαρτίου, μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση-έκπληξη της Ταϊλάνδης να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Η βουτιά αποδίδεται επίσης στην ανησυχία ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνεται.

Οι παίκτες της αγοράς αυτό το διάστημα ποντάρουν ότι η πτώση του δολαρίου της Σιγκαπούρης θα συνεχιστεί –ανάμεσα σε όσους κάνουν τέτοιες προβλέψεις βρίσκεται και η Goldman Sachs. Επειδή η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα της Ασίας με αξιολόγηση ΑΑΑ και από τους τρεις μεγάλους οίκους, το νόμισμά της θεωρείται δείκτης για την πορεία της οικονομίας σε όλη την ήπειρο.

Η φετινή υποχώρηση 4,4% του νομίσματος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει τις μεγάλες ανησυχίες των επενδυτών ότι η Ασία μπορεί να δυσκολευτεί σημαντικά να αντέξει τις αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μέσα στο 2015. Η Σιγκαπούρη έχει δεχθεί επίσης πλήγμα στη βιομηχανία, τα ακίνητα και τις εξαγωγές –όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ασίας.

© Bloomberg News