Την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πρότεινε το βράδυ της Τρίτης η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και για τα δύο εγκλήματα (σ.σ. της απόπειρας απιστίας και νόθευσης εγγράφου) και ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περήφανοι για το κράτος μας και τη διοίκησή μας που θα πρέπει να αναβαθμιστεί και θα έχει προς τα έξω και προς τα μέσα μια καλύτερη εικόνα» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

«Μόνον ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συμφέρον να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ και αυτός το έκανε», υποστήριξε κατά την αγόρευσή της η Ξένη Δημητρίου, συμπεραίνοντας πως «αυτός έκανε τις διαγραφές, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του και να μην πληρώσουν φόρους, είτε για προστατεύσει τον εαυτό του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην περίφημη λίστα».

Κατά την εισαγγελέα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βαρύνεται όχι μόνον με την αλλοίωση των δεδομένων της λίστας, αλλά και με το αδίκημα της απόπειρας απιστίας , διότι, όπως ανέφερε, «δεν έδωσε εντολή για έλεγχο της λίστας στο ΣΔΟΕ».

«Τα αρχεία διαγράφηκαν μετά την αντιγραφή της λίστας από τo CD σε στικάκι (USB)» είπε η Ξένη Δημητρίου.

Επίσης, κατά την εισαγγελέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου «δεν έκανε τίποτα για να ερευνηθεί η λίστα».

Οσο για τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού ότι η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής και χρειαζόταν διακριτική μεταχείριση το υλικό της, η εισαγγελέας πρόσθεσε: «αυτά είναι προφάσεις».

«Τίποτα δεν θα γινόταν, όπως και δεν έγινε, όταν οι Γάλλοι μας έστειλαν και πάλι τη λίστα, είπε η εισαγγελέας. Για την Ελβετία, πρόσθεσε ότι η χρήση της λίστας στα φανερά θα παρεμπόδιζε την επικείμενη συμφωνία με τους Ελβετούς για την παροχή στοιχείων με έλληνες καταθέτες: «Αυτά κι αν είναι προφάσεις», τόνισε.

Η κυρία Ξένου στιγμάτισε τη συμπεριφορά του πρώην υπουργού, λέγοντας «δεν θυμάται τίποτα, ό,τι έκανε το έκανε μόνος του με κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του».

«Πώς είναι δυνατόν να έδωσε τη λίστα σε CD σε κάποια γραμματέα του και να μην ξέρει τι έγινε; Ούτε πρωτοκόλλησε τη λίστα. Πώς είναι δυνατόν; Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε μικρομάγαζα όχι σε υπουργεία»!

«Ο Παπακωνσταντίνου άνοιξε τα αρχεία»

Νωρίτερα, η εισαγγελέας επέρριψε προσωπικά τις ευθύνες για τις αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό, αναλύοντας τις πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν και αξιολογώντας τα αρχεία που ανοίχτηκαν από τη λίστα.

Κατά την εισαγγελέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσσώνης και Συκιαρίδης αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα (σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων).

Μόνον ο πρώην υπουργός, υποστήριξε η εισαγγελέας, ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε και τα σχετικά αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 500 εκατ. δολαρίων.

«Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος τα ήξεραν αυτά. Ποιοι έχουν τα μεγαλύτερα ποσά» είπε η εισαγγελέας.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στα επίμαχα αρχεία της λίστας Λαγκαρντ και τόνισε ότι από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα που έγιναν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010 όταν η λίστα ηταν στα χέρια του κατηγορούμενου υπουργού, κάτι που ο ίδιος αρνείται, όπως επίσης και σε άλλα ανοίγματα της λίστας, συνολικά ανοίχτηκαν 58 αρχεία.

H εισαγγελέας ανέφερε ένα προς ένα τα 58 αρχεία που ανοίχτηκαν και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, ένα Παπακωνσταντίνου, και κάποια με άλλα ονόματα, αλλά και αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο λογαριασμός με τα 500 εκατ. δολάρια.

«Ολα αυτά», τόνισε η εισαγγελέας, «παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα» και διερωτήθηκε: «Ποιος άλλος εκτός από τον κατηγορούμενο θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιός αλλος εκτός από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Αγγελόπουλο ήξερε ποιά ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Oυτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος, ήξερε ποιοι είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις…».

«Απέφυγα κατά τη διάρκεια της δίκης να αναφέρω τη λίστα ως λίστα Λαγκάρντ. Αισθάνθηκα ντροπή και περιορίστηκα να την αναφέρω ως λίστα Φαλτσιανί» είπε η εισαγγελέας.

«Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα Παπακωνσταντίνου»

«Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της απόπειρας απιστίας και νόθευσης εγγράφου για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε την πολύωρη πρότασή της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας της Εδρας Ξένη Δημητρίου.

Η εισαγγελέας, αναλύοντας με λεπτομέρειες τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω αδικήματα του πρώην υπουργού δεν έχουν παραγραφεί, αν και υπήρξε διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012.

Κατά την εισαγγελέα, «η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προβλέπεται και δεν επηρεάζεται από την διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνον για δύο ημέρες».

H εισαγγελέας άσκησε κριτική για τη σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος για τα αδικήματα των υπουργών και ανέφερε ότι «είμαστε η τελευταία χώρα που διαθέτει τέτοια νομοθεσία», τασσομενη υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Εχει επιλεκτική μνήμη»

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου επισήμανε με έμφαση αντιφάσεις, ανακρίβειες και κενά στις θέσεις του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός διαθέτει επιλεκτική μνήμη και «αλλά θυμάται και άλλα ξαφνικά τα ξεχνά» ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ώς σήμερα τι έγινε το περίφημο CD της λίστας, πού το έδωσε για φύλαξη και πώς χάθηκε.

«Δεν ξέρω», τόνισε η εισαγγελέας, «πώς επιλεκτικά θυμάται ο κατηγορούμενος μία και μας λέει τι έγινε με το CD, αλλά δεν θυμάται πού το έδωσε. Σε ποια γραμματέα του το έδωσε για φύλαξη; Δεν μας λέει γιατί ξαφνικά σταματάει η μνήμη του».

Σε ό,τι αφορά την εντολή Παπακωνσταντίνου να δώσει μόνο ορισμένα ονόματα καταθετών για έλεγχο στον Καπελέρη, η εισαγγελέας τόνισε ότι η ενέργειά του δεν ήταν η ενδεδειγμένη καθώς «η λίστα απεικόνιζε μια κατάσταση που δεν ήταν πρόσφατη καθώς άλλοι είχαν μηδενίσει τους λογαριασμούς τους η είχαν μεγαλύτερα από τα αναφερόμενα ποσα».

«Ο κατηγορούμενος», τόνισε η εισαγγελέας, «δεν έχει ούτε το CD, που το πήραμε με τόση ευλάβεια και τόση επισημότητα, δεν μας λέει που είναι το CD, δεν μας λέει πού είναι ο υπολογιστής του συνεργάτη του που εκανε την επλογή ορισμένων καταθετών, πού είναι ο υπολογιστής που ο ίδιος άνοιξε ορισμένα αρχεία – δύο τρία οπως λέει ο ίδιος – πού είναι το έγγραφο που συνόδευε το CD. Πώς είναι τόσο διαλακτικός με τη γραματέα του, στην οποία λέει ότι έδωσε το CD, μια και έφθασε ως εδώ, που είναι οι σελίδες με την επιλογή των λίγων καταθετών που του έδωσε ο συνεργάτης του Αγγελόπουλος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της αγόρευσής της, η εισαγγελέας τόνισε:

«Δεν θα ήθελα ποτέ στη θέση του κατηγορουμένου να είναι ένα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και εγώ στη θέση της κατηγορούσας Αρχής. Δυστυχώς έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον λόγω της θέσεώς μου και θα αναγκαστώ να πω και πράγματα που θίγουν το κράτος μας για τον τρόπο που λειτουργεί».