Στο Καράκας όποιος έχει πρόσβαση σε δολάρια ή σε άλλο ισχυρό νόμισμα μπορεί ν’ αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο (μετ’ επιστροφής) για το Μαρακαΐμπο, στην άλλη άκρη της χώρας, ξοδεύοντας μόλις 19 δολάρια. Δίνοντας 2,5 δολάρια, μπορεί να προμηθευτεί ένα αντίτυπο των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι» ενώ στην περίπτωση που χρειάζεται οδοντόκρεμα για ένα σωληνάριο Colgate αρκούν 7 σεντς.

Για την πλειονότητα των κατοίκων της Βενεζουέλας, ωστόσο, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα –αναφέρουν οι «New York Times» –αυτές οι εξωπραγματικές τιμές αντικατοπτρίζουν τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Στη διάρκεια του 2015 η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7% ενώ η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και ο έλεγχος των τιμών προκαλούν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους, οι Βενεζουελανοί άρχισαν και πάλι να κατεβαίνουν στους δρόμους. Χθες, οι σφοδρές συγκρούσεις στο Σαν Κριστόμπαλ μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 14χρονος και να τραυματιστούν δεκάδες διαδηλωτές.

Η τραγική οικονομική κατάσταση αναγκάζει τον Νικολάς Μαδούρο –ισχυρίζονται οι επικριτές του –να εκφοβίσει όσους εναντιώνονται στις πολιτικές του διώκοντας τους αντιπάλους του. Τελευταίο θύμα ο Αντόνιο Λεντέσμα, δήμαρχος του Καράκας. Συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία της συνωμοσίας και απόπειρας πραξικοπήματος με τη στήριξη των Αμερικανών.

«Στη Βενεζουέλα ανατρέπουμε ένα πραξικόπημα που προωθείται και υποστηρίζεται από τον Βορρά. Η επιθετικότητα των ΗΠΑ είναι καθημερινή και ολοκληρωτική», ανέφερε στο twitter o πρόεδρος της Βενεζουέλας. Ενδεικτικό της κατασταλτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί το γεγονός ότι 33 από τους 50 δημάρχους της αντιπολίτευσης καλούνται να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. «Η καχυποψία αποτελεί έναν αντιπερισπασμό στην τεράστια υποτίμηση του νομίσματος που υποχρεωθήκαμε να υποστούμε», υποστηρίζει ο Νίκμερ Εβανς, πολιτικός σύμβουλος που πρόσκειται στην Αριστερά αλλά πλέον επικρίνει ανοιχτά τον Μαδούρο.

Κάποιοι, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Μαδούρο. «Θα ψηφίζω τον Μαδούρο μέχρι να πεθάνω» δηλώνει ο Μάρκο Μιραβάλ, πωλητής καρυδών από το Καράκας, που πιστεύει ότι τα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας οφείλονται στην πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση. «Ολα οφείλονται σ’ αυτόν τον οικονομικό πόλεμο», λέει.

Αρκετοί Βενεζουελανοί, όμως, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, υποστηρίζουν ότι η κατασταλτική πολιτική του προέδρου τους εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια ύστατη προσπάθεια να ανεβάσει τα ποσοστά του ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών. «Ο Μαδούρο είναι τρομοκρατημένος και γι’ αυτό χρησιμοποιεί ολοένα και πιο αυταρχικές μεθόδους, φυλακίζοντας πολιτικούς. Γνωρίζουν ότι η επανάσταση τελείωσε και φοβούνται» τονίζει ο 28χρονος Εντουάρντο ντε Σόουζα.

«Θα ξεμείνουν από χρήματα»

Η Deutsche Bank AG και η Jefferies LLC εκτιμούν ότι η Βενεζουέλα θα ξεμείνει μέσα στο 2015 από τα χρήματα που χρειάζεται για την αποπληρωμή των χρεών της. Είναι οι μόνες τράπεζες ανάμεσα στις δέκα συνολικά που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg οι οποίες προβλέπουν χρεοκοπία της Βενεζουέλας. Η χώρα χρειάζεται φέτος 32 δισ. δολάρια για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας έφθασαν το 14% τον προηγούμενο μήνα και ήταν οι υψηλότερες ανάμεσα σε όλες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Πραξικόπημα

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να γνωρίζει ότι το πραξικόπημα που σχεδιαζόταν προέβλεπε την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών σε επιλεγμένους στόχους δίχως διάκριση των αμάχων» δήλωσε η Ντέλσι Ροντρίγκεζ, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, που κατηγορούνται από το Καράκας ότι υποστηρίζουν τη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία» για την «κλιμάκωση του εκφοβισμού».