Project Syndicate

Τον περασμένο μήνα –μόλις λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση –συμμετείχα σε σεμινάριο στη Γενεύη όπου παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, στελέχη τραπεζών και επενδυτές. Οι συζητήσεις εκεί αντιπροσώπευαν μια ανεπαρκή κατανόηση της δυναμικής που έχουν οι αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές.

Στο σεμινάριο αυτό, ευρωπαίοι οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι –ειδικά οι Γερμανοί και ορισμένοι Βρετανοί –είχαν υιοθετήσει απορριπτικούς τόνους. «Η ισχύς της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένη, ειδικά όταν τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά» έλεγαν ορισμένοι.

Οι δηλώσεις αυτές ήταν οικείες –και προκαλούσαν κάποια έκπληξη αν αναλογιστούμε την πρόοδο που επέτρεψε να γίνει η πολιτική ποσοτικής που εφαρμόζει η Ιαπωνία. Μικρή ομάδα οικονομολόγων, στους οποίους ανήκα κι εγώ, είχαν πει, παρά τις επικρίσεις, ότι η νομισματική χαλάρωση ήταν απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν ο αποπληθωρισμός και η μεγάλη ανατίμηση του γεν.

Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να ωφεληθεί από την ισχύ της νομισματικής πολιτικής. Ομως για να πετύχει το σχέδιο της ΕΚΤ, η ποσοτική της χαλάρωση θα πρέπει να είναι μεγάλη –και αυτό χρειάζεται ευρεία στήριξη. Ομως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική. Ακόμη και πρώην κεντρικοί τραπεζίτες έχουν απορρίψει τη δυναμική που έχει η αντισυμβατική νομισματική πολιτική. Η πίστη ότι η νομισματική πολιτική δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία δεν είναι μόνο «η πιο επικίνδυνη ιδέα στην οικονομική ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)», όπως το έθεσαν οι οικονομολόγοι Κριστίνα και Ντέιβιντ Ρόμερ. Είναι πολύ επικίνδυνη για οποιαδήποτε οικονομία. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη αρκετούς σοβαρούς κινδύνους. Δεν θα πρέπει να τους αυξάνει χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ο Κοΐτσι Χαμάντα είναι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.