Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους; Στις αρχές της εβδομάδας οι κούρδοι μαχητές κατάφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στην τρομοκρατική οργάνωση, αναγκάζοντας τους τζιχαντιστές να εγκαταλείψουν το Κομπάνι, την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, έπειτα από τέσσερις μήνες σκληρών μαχών.

Σχεδόν ταυτόχρονα, όμως, ενδεχομένως για να μειώσουν τη σημασία της ήττας τους, οι στρατηγοί και οι προπαγανδιστές του «χαλιφάτου» κατάφεραν να στρέψουν την παγκόσμια προσοχή στην υπόθεση ομηρείας ενός ιάπωνα δημοσιογράφου και ενός πιλότου από την Ιορδανία. Ο όρος που έθεσαν για την απελευθέρωση του Ιάπωνα και τη μη εκτέλεση του Ιορδανού ήταν η αποφυλάκιση από την κυβέρνηση του Αμάν της Σατζίντα αλ Ρισάουι, μιας ιρακινής τζιχαντίστριας.

Το τελευταίο τελεσίγραφο του Ισλαμικού Κράτους έληξε προχθές αλλά μέχρι χθες το απόγευμα κανένας δεν γνώριζε το παραμικρό για την τύχη των δύο ανδρών, κορυφώνοντας την αγωνία τόσο του Αμάν και του Τόκιο όσο και των οικογενειών τους. Η σιωπή, ωστόσο, των επιτελών της οργάνωσης αντισταθμίστηκε από ριπές των οπλοπολυβόλων των μαχητών της.

Προχθές το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι άνδρες του «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια της διαφιλονικούμενης και πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης Κιρκούκ, στο Βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας τον Σίρκο Φατίχ, ανώτερο αξιωματούχο των Πεσμεργκά, και οκτώ στρατιώτες του.

Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε μέχρι χθες το πρωί, ενώ λίγο αργότερα έκρηξη βόμβας έξω από ένα κλειστό ξενοδοχείο του Κιρκούκ, κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας, προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Στη Βαγδάτη. Αλλες δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε αγορά της Βαγδάτης προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 18 ατόμων, ενώ επίθεση δύο βομβιστών αυτοκτονίας του «χαλιφάτου» σε σημείο ελέγχου σιιτών πολιτοφυλάκων, κοντά στην πόλη Σαμάρα, κόστισε τη ζωή σε ακόμη τέσσερις ανθρώπους.

Πλέον, όμως, η επιρροή του Ισλαμικού Κράτους δεν περιορίζεται μόνο στις τεράστιες εκτάσεις που ελέγχει στο Ιράκ και στη Συρία αλλά επεκτείνεται ολοένα περισσότερο στον ευρύτερο αραβικό κόσμο. Απόδειξη αποτελούν οι επιθέσεις που δέχθηκαν, επίσης προχθές το βράδυ, αιγύπτιοι στρατιώτες και αστυνομικοί στη Χερσόνησο του Σινά από ισλαμιστές εξτρεμιστές προσκείμενους στις δυνάμεις του «χαλιφάτου».

Μαχητές της οργάνωσης Επαρχία του Σινά, οι οποίοι τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσαν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος, ανέλαβαν την ευθύνη για τον θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων. Σε ανακοίνωσή του ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε βάσεις του στρατού και της αστυνομίας στην πόλη Αρίς, πρωτεύουσα του κυβερνείου του Βόρειου Σινά, με παγιδευμένα αυτοκίνητα και όλμους.

Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν ότι ο αιγυπτιακός στρατός αδυνατεί να περιορίσει τη δράση των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις

Η επίθεση των τζιχαντιστών στη Χερσόνησο του Σινά ήταν μία από τις πιο αιματηρές που έχουν δεχθεί

οι ένοπλες δυνάμειςτης Αιγύπτου σε περίοδο ειρήνης