Η σιωπή των κοριών επικρατούσε χθες το πρωί στις περιοχές γύρω από τα γραφεία των κομμάτων όπως και σε άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, λίγη ώρα αφού δημοσιεύθηκε η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για τις ισχυρές ενδείξεις παρακολουθήσεων και παρεμβάσεων σε κινητά τηλέφωνα.

Κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες η έρευνα της εφημερίδας με ειδική συσκευή κατέγραψε 54 περιστατικά ιδιαίτερα ύποπτης δραστηριότητας, από τα οποία 22 επικεντρώνονταν γύρω από τα αρχηγεία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και 16 εντοπίζονταν στο τρίγωνο ανάμεσα στην αμερικανική πρεσβεία, τον Πύργο Αθηνών και την οδό Παπαδιαμαντοπούλου.

Από τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν στα αρχηγεία της ΝΔ στη Συγγρού, του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη δεν προέκυψε ούτε ένα «πολύ ύποπτο συμβάν» που να μοιάζει με αυτά που καταγράφηκαν κατά τη δεκαπενθήμερη έρευνα των «ΝΕΩΝ».
Τέσσερις ώρες μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας στα περίπτερα, η δραστηριότητα στην Κουμουνδούρου ήταν ελάχιστη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες: υπήρξαν δύο καταγραφές, μία χαμηλής και μία μέτριας διαβάθμισης καθώς και ακόμα μία που δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη λόγω του ασθενούς σήματος.
Στη Συγγρού η κατάσταση κυμαινόταν στα ίδια επίπεδα με την Κουμουνδούρου, με δύο χαμηλής διαβάθμισης συμβάντα όσον αφορά την ύποπτη δραστηριότητα.
Αντίστοιχα στο ΠΑΣΟΚ καταγράφηκαν δύο συμβάντα χαμηλής διαβάθμισης. Κατά τη διέλευση του Cryptophone από κεντρικά σημεία της Αθήνας δεν καταγράφηκαν σοβαρά περιστατικά που παραπέμπουν σε καταγραφές οι οποίες αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για υποκλοπές.
Πεσμένη ήταν η δραστηριότητα και στο τρίγωνο Παπαδιαμαντοπούλου – αμερικανική πρεσβεία – Πύργος Αθηνών, όπου είχε σημειωθεί ρεκόρ ύποπτης δραστηριότητας. Η ελάχιστη δραστηριότητα που ανιχνεύθηκε χθες με το Cryptophone ήταν ιδιαίτερα υποτονική, σαν κάποιος να είχε χαμηλώσει την ένταση.

Τέτοιου είδους καταγραφές δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την έρευνα των «ΝΕΩΝ» έπειτα από συμβουλές νορβηγών ερευνητών δημοσιογράφων της εφημερίδας «Aftenposten» που διενήργησαν αντίστοιχη έρευνα, η οποία διήρκεσε δύο μήνες και αποκάλυψε ύπαρξη συσκευών-σταθμών παρακολούθησης κινητών έξω από τη Βουλή του Οσλο και σε άλλα σημεία της πόλης.

Η εμπειρία των Νορβηγών έδειξε ότι τα «πολύ ύποπτα συμβάντα» με χαμηλή ένταση σήματος δεν αποτελούσαν αξιόπιστες ενδείξεις για παρακολουθήσεις και παρεμβάσεις σε κινητά και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στα ευρήματα.

ΤΑ ΒΑΛΙΤΣΑΚΙΑ. Οι συσκευές-σταθμοί υποκλοπών, τα γνωστά βαλιτσάκια, κατασκευάζονται από εξειδικευμένες εταιρείες και διατίθενται νόμιμα σε κρατικές υπηρεσίες. Κανονικά τέτοιου είδους εξοπλισμός δεν επιτρέπεται να πωλείται σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της ασφάλειας τηλεπικοινωνιών, τα εξαρτήματα για να φτιάξει κάποιος βαλιτσάκι βρίσκονται σε online shops στο Διαδίκτυο και δεν κοστίζουν περισσότερο από 6.000 ευρώ, ενώ μπορεί εύκολα να το συναρμολογήσει ένας απόφοιτος πολυτεχνείου.

Ωστόσο τα τεχνολογικά άλματα των εταιρειών που κατασκευάζουν συσκευές και σταθμούς παρακολούθησης έχουν προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που μπορεί να τα καταστήσει αόρατα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

«ΤΑ ΝΕΑ» έχουν στη διάθεσή τους απόρρητο ενημερωτικό υλικό για βαλιτσάκια, όπου αναφέρεται ότι για τη λειτουργία του δεν χρειάζεται καν να υπάρξει συνεργασία με τους διαχειριστές του δικτύου κινητής τηλεφωνίας καθώς είναι μη ανιχνεύσιμο από τα συστήματά τους και έτσι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς να τους καταλαβαίνουν.

Το συγκεκριμένο βαλιτσάκι κατασκευάζεται από εταιρεία στο Ισραήλ και στα πλεονεκτήματά του, εκτός από το ότι είναι αόρατο στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, περιλαμβάνονται επίσης το γρήγορο σετάρισμα μέσα σε λίγα λεπτά, η λειτουργία του σε διάφορες συχνότητες κινητής τηλεφωνίας, η υποκλοπή συνομιλιών και μηνυμάτων σε έως και έξι τηλέφωνα σε πραγματικό χρόνο, η απόσπαση δεδομένων με απλές εντολές, ενώ έχει και τηλεκοντρόλ.