Και όμως. Η συζήτηση περί Grexit έκλεισε από το Βερολίνο μέσω Λονδίνου. Την τερμάτισε η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας ενώπιον του Ντέιβιντ Κάμερον ότι πολιτική της κυβέρνησής της ήταν και είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η δήλωση είναι μάλλον ενδεικτική της δυσφορίας του Βερολίνου για την επαναφορά του φαντάσματος του Grexit, ζήτημα για το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα δεν είναι άμοιρες ευθυνών.

Ανάμεσα στις γραμμές, όμως, διαφαίνεται και η φημισμένη γερμανική ψυχραιμία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Το Βερολίνο έπαθε και έμαθε από την εμπειρία των εκλογών του 2012. Οι Γερμανοί δεν παίρνουν θέση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά δεν βρέθηκαν προ εκπλήξεων. Τους τελευταίους μήνες έχουν χτιστεί γέφυρες με στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι οι σχετικές συναντήσεις φαίνεται να κινούνται στο επίπεδο της τυπικής ανταλλαγής επαφών.

Αν ο δίαυλος έχει αποκατασταθεί επαρκώς θα το δείξει η επομένη του ενδεχομένου να σχηματίσει η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν, η υψηλότερη επαφή της Κουμουνδούρου με το Βερολίνο και με τη γερμανική κυβέρνηση είναι ο Γεργκ Ασμουσεν. Ο Ασμουσεν «χρεώνεται» μεν στο SPD, έχει όμως ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και με την ΕΚΤ, στο ΔΣ της οποίας υπήρξε μέλος. Φημολογείται μάλιστα ότι είναι το επόμενο πουλέν των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, που προορίζεται για πολύ σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο στο μέλλον.

Παράλληλα, πρεσβευτές μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα αναγνωρίζουν τη στροφή στον ρεαλισμό που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως που αποτελεί πραγματικό ερωτηματικό δεν είναι μόνο η στάση που θα τηρήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές, αλλά και πώς θα χειριστεί πρακτικά ζητήματα διαχείρισης του κράτους. Συγκεκριμένα, τι προτίθεται να κάνει στους τομείς της διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά κυρίως της δημόσιας τάξης και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Πάντως, δεν είναι όλες οι πλευρές ψύχραιμες για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πεποίθηση σε κύκλους που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις με την τρόικα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε παροχές την επομένη του σχηματισμού κυβέρνησης. Οπως λένε οι ίδιες πηγές, «ακόμη και το ένα τρίτο του προγράμματός του να εφαρμόσει, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εκτροχιαστούν». Ωστόσο, αν και δεν λέγεται δημοσίως, οι δανειστές αναμένεται να δώσουν κάποια πίστωση χρόνου. Αυτό προκειμένου να σώσουν τα προσχήματα ότι δεν είναι ανφέρ με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πιέσουν ασφυκτικά αμέσως μετά.