Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσο η Αγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά οι συνέπειες της τουρκικής NAVTEX που τίθεται σε ισχύ από σήμερα είναι ήδη ορατές προκαλώντας ένταση και τρικυμία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκρινε ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν επίσκεψή του στη Λευκωσία (στις 7 Νοεμβρίου) καθ’ οδόν προς το Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ρωσία, προς την οποία εστράφη ο πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να παρέμβουν προς την Αγκυρα, πραγματοποιεί από σήμερα μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων που εφάπτεται της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία. Κατά τις ασκήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ναυτικού, θα γίνεται ρίψη ρουκετών.

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη, αλλά εν τω μεταξύ αύριο Τρίτη θα αρχίσει κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ σε παραπλήσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πρόεδροι Κύπρου και Ρωσίας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν επί μακρόν κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Σύνοδο του Μιλάνου. Σύμφωνα δε με κυβερνητικές πηγές, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την τουρκική πρόκληση απαράδεκτη και διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση της χώρας του.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα βρίσκεται σε συνεδρία όταν θα τίθεται σε ισχύ η τουρκική NAVTEX σήμερα το πρωί, πάντως για την ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στα ανοικτά του Αποστόλου Ανδρέα, σε απόσταση από το οικόπεδο 9 όπου η ιταλοκορεατική εταιρεία ENI-KOGAS πραγματοποιεί γεώτρηση για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, στόχος της Αγκυρας είναι να υπάρξει συμφωνία για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν από τη συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η χθεσινή αναφορά του προέδρου Αναστασιάδη σε ομιλία του ότι «κάποιοι τρίτοι από ξένες χώρες μάς συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν μέσα από διάφορες ενέργειες ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων. Θέλω να τους υποδείξω», υπογράμμισε, «πως ποτέ, μα ποτέ, δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό».