Εκείνη φαίνεται ότι θέλει να συνδέσει το όνομά της με ακόμη μία μεγάλη νομική υπόθεση – τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το υπουργείο Πολιτισμού πάλι από την πλευρά του φαίνεται ότι θέλει να κρατήσει το θέμα στον αφρό της δημοσιότητας μέσα από τη λαμπερή της παρουσία και το γεγονός ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα ακόμη πάνω της μετά τον πρόσφατο γάμο της με τον μέχρι πρότινος πιο περιζήτητο εργένη του Χόλιγουντ. Και τελικά το «προξενιό» ανάμεσα στην Αμάλ Κλούνι και στην ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες το μεσημέρι με τη συνάντηση της ίδιας, του αφεντικού της Τζέφρι Ρόμπερτσον και συνεργατών της – του επίσης εκπροσώπου του νομικού γραφείου στο οποίο εργάζεται Νόρμαν Πάλμερ και του προέδρου της διεθνούς επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών, Ντέιβιντ Χιλ – με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τους πρόεδρους του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη Χριστόφορο Αργυρόπουλο και στελέχη του ΥΠΠΟ.

Αγγλίδα στο ραντεβού της, η Αμάλ Κλούνι έφτασε στις 12 στο γραφείο του υπουργού με business casual ντύσιμο και έναν μεγάλο φάκελο στα χέρια. Χαμογέλασε όσο έπρεπε, φωτογραφήθηκε χωρίς να δυσανασχετήσει, δέχτηκε την προτροπή του υπουργού να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά μπροστά στις κάμερες, παρήγγειλε εσπρέσο και έπιασε δουλειά.

Τι πρότεινε λοιπόν η ομάδα της Αμάλ Κλούνι; «Η συγκεκριμένη νομική ομάδα πιστεύει ότι αν το θέμα φτάσει σε ένα διεθνές δικαστήριο θα αποκτήσει δυναμική» έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. «Είναι μια καθαρά νομική άποψη, αλλά το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο και πριν αποφασίσουμε την επόμενη κίνησή μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, τις διμερείς σχέσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλές ακόμη παραμέτρους. Προσωπικά όμως δεν έχω πειστεί ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη δικαστική οδό, αλλά ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε μέσω της UNESCO».

Τα μολύβια κατέβηκαν αφού είχε περάσει σχεδόν μιάμιση ώρα. Ο Κώστας Τασούλας μόνος στην πόρτα του γραφείου του περιορίστηκε να δηλώσει ότι «κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη, όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες, στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενες» επιβεβαιώνοντας την άποψη που θέλει την Ελλάδα να ενδιαφέρεται περισσότερο για την ακτινοβολία της προσωπικότητας της κυρίας Κλούνι παρά των νομικών της δυνατοτήτων. Κάτι που άλλωστε διαφαίνεται και από το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΥΠΠΟ δέχεται νομικές συμβουλές από έλληνες και ξένους δικηγόρους, τους νομικούς συμβούλους του ΥΠΠΟ και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – σύμφωνα με τον κ. Τασούλα – αλλά «ουδέποτε το θέμα προκάλεσε το ενδιαφέρον του Τύπου».

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ. Στο μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας ζήτησε να συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που θα συνδράμει την προσπάθεια της πολιτείας για την, διά της νομικής οδού, διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Λίγο μετά τις επίσημες δηλώσεις η Αμάλ Κλούνι αναχώρησε από τον πέμπτο όροφο της οδού Μπουμπουλίνας με κατεύθυνση το Μικρολίμανο και το εστιατόριο Βαρούλκο. Οι γεύσεις του Λευτέρη Λαζάρου φαίνεται ότι γοήτευσαν τη σύζυγό του Τζορτζ Κλούνι και την παρέα της – στην οποία προσετέθη και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη – με αποτέλεσμα τα πιάτα, στα οποία είχαν σερβιριστεί μεταξύ άλλων με στρείδια, κυδώνια, καβούρι, αχινούς, μαριναρισμένο λαβράκι με σαγκουίνι, πετρομπάρμπουνο από την Αίγινα σε ψίχα ψωμιού με προζύμι και κριθαρότο με γαρίδα Αμβρακικού, να επιστρέφονται στην κουζίνα άδεια.

Οσο για το σημερινό πρόγραμμα της Αμάλ Κλούνι, περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης, συνέντευξη Τύπου, γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου με θέα στον Παρθενώνα και νωρίς το απόγευμα επίσκεψη στον Ιερό Βράχο.