Ποια είναι η κλινική στη χώρα μας που καταγράφει τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς; Και ποια μονάδα εντατικής θεραπείας δίνει καθημερινή μάχη με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους νοσηλευόμενους; Τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν ρητορικά, χωρίς απαντήσεις, καθώς η χώρα μας αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό πρότυπο, αφού στοιχεία όπως αυτά παραμένουν κλειστά όχι μόνον για τους ασθενείς αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα ωστόσο με το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, τα επόμενα χρόνια η κατάσταση αυτή θα αλλάξει ριζικά. Οπως αναφέρεται στο σχετικό σχέδιο νόμου, τα νοσοκομεία θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν εκθέσεις ποιότητας που θα επιτρέπουν στους ασθενείς τη σύγκριση ως προς τις παρεχόμενες θεραπείες. Ρόλο βαθμολογητή φαίνεται να αναλαμβάνει και ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας, ο οποίος καλείται να πληρώνει τα σπασμένα των επιπλοκών. Οπως υπογραμμίζει στέλεχος του Οργανισμού, εάν διαπιστωθεί ότι μια κλινική κοστίζει ακριβά στο Ταμείο, επειδή παρατείνεται η νοσηλεία των ασθενών λόγω λοιμώξεων, τότε θα της βγάζει κίτρινη κάρτα.

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ. Αντίθετα, στη γερμανική στρατόσφαιρα οι κλινικές που παίρνουν άριστα επιβραβεύουν το προσωπικό τους. Ειδικότερα, ισχύει μια συλλογική σύμβαση που καθορίζει τις αμοιβές των γιατρών, είναι όμως στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης αναλόγως με τα οικονομικά του νοσοκομείου να αυξήσει ή να μειώσει τις αμοιβές κατά 10%. Μάλιστα, τα άριστα νοσοκομεία που συγκεντρώνουν και τα μεγαλύτερα κέρδη συχνά προσφέρουν μπόνους στους γιατρούς, επιβραβεύοντάς τους για τις καλές πρακτικές που ακολουθούν.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι πιο δραστήριες κλινικές και αυτές που διαθέτουν τον πιο εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να συγκεντρώσουν τους περισσότερους πόρους όταν τεθεί σε ισχύ το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του υπουργείου (2013), έξι στους δέκα ασθενείς κατευθύνονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και στα πανεπιστημιακά της περιφέρειας, με τα υπόλοιπα 100 ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα να περιορίζονται σε ρόλο τροχονόμου των βαρέων περιστατικών.