Οι επιστήμονες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού αναφέρουν ότι ανάλογα με την εντόπιση του τρυπήματος (piercing) διαφέρει και ο χρόνος επούλωσης, πληροφορία η οποία θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην έφηβη για να είναι προετοιμασμένη και να εφαρμόζει κατάλληλη αντισηπτική περιποίηση.
Το σημείο του ομφαλού έχει βραδύ χρόνο επούλωσης, που φτάνει τους 6-9 μήνες, με αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών, καθώς είναι το συνηθέστερο σημείο του σώματος στο οποίο ο έφηβος εφαρμόζει μόνος του piercing.
Πρόσφατη έρευνα σε μαθητές λυκείου των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι 51% έκαναν piercing και 23% είχαν τατουάζ, το 19% εκ των οποίων εμφάνισε ιατρικές επιπλοκές όπως έντονη αιμορραγία, τοπικό τραυματισμό, λύση συνέχειας του δέρματος, χηλοειδές και βακτηριακή λοίμωξη από σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο της ομάδας A και είδη ψευδομονάδας.
Οι πρακτικές του τατουάζ και του piercing στην εφηβεία συνδυάζονται συχνά με άλλες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Οπως φάνηκε από τη μελέτη των Carroll και συνεργατών, οι έφηβοι που είχαν έστω και ένα τατουάζ ή piercing διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε κατάχρηση ουσιών, σεξουαλική δραστηριότητα, διαταραχή πρόσληψης τροφής και απόπειρα αυτοκτονίας σε σχέση με συνομηλίκους τους.
Η πιθανότητα αυτή ήταν μεγαλύτερη όσο μικρότερη ήταν η ηλικία στην οποία ο έφηβος είχε αποκτήσει το τατουάζ ή piercing. Από τη μελέτη αυτή φάνηκε επίσης ότι η άσκηση βίας σχετίζεται θετικά με την παρουσία τατουάζ για τα αγόρια και με την παρουσία piercing για τα κορίτσια.