Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα τον Σεπτέμβριο μέσα σε 20 ημέρες έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση επιδιώκοντας στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 13 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης να «πάρει» το πράσινο φως για έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

Σε χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε ο κ. Χαρδούβελης με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και στενούς του συνεργάτες εξετάσθηκαν όλα τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν μέσα στις επόμενες 8 εβδομάδες ώστε η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις 15 Σεπτεμβρίου να βρει τη χώρα προετοιμασμένη και θωρακισμένη τόσο με επιχειρήματα όσο και με αξιοπιστία.

Βάρος δόθηκε στα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση του Αυγούστου ύψους 1 δισ. ευρώ, στις 440 μνημονιακές υποχρεώσεις που εκκρεμούν ήδη από τους προηγούμενους μήνες, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη λειτουργία του υπουργείου μέσα στον Αύγουστο, καθώς ο κ. Χαρδούβελης επιθυμεί όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες να είναι επαρκώς στελεχωμένες και λειτουργικές.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως το θέμα της διευθέτησης τους χρέους θα πρέπει να έχει μπει σε τροχιά ρύθμισης πριν τον Μάρτιο του 2015, αλλά και ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα πρέπει να έχουν καταλήξει πριν την ανακοίνωση των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που διενεργεί η ΕΚΤ και πριν την απόσυρση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (tapering). Σε εκείνη άλλωστε την περίοδο τοποθετείται χρονικά και η νέα απόπειρα της χώρας για έξοδο στις αγορές μέσω 7ετούς ομολόγου.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Χαρδούβελης στις συναντήσεις που είχε με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) μέσα στην εβδομάδα τους επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί μέσα σε 20 ημέρες, θέση που φέρεται να αποτυπώνει ευθέως τη βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η τρόικα εμφανίσθηκε αρχικά επιφυλακτική στο σφιχτό αυτό χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας πως στην πράξη έχει αποδειχθεί πως η διαπραγμάτευση «γεννάει» εκκρεμότητες. Ωστόσο, φάνηκε να συμφωνεί στο ότι θα πρέπει να μην πολυκαιρίσει η διαπραγμάτευση, όπως συνέβη στην 4η αξιολόγηση που κράτησε πάνω από 7 μήνες.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως εάν ο προϋπολογισμός συνεχίσει να κινείται εντός στόχων και η χώρα ολοκληρώσει τις περισσότερες από τις 600 μνημονιακές της υποχρεώσεις τότε δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τους Ευρωπαίους εταίρους να μην ανοίξουν εγκαίρως τη συζήτηση για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της Ελλάδας είναι κατά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου να διασφαλίσει κάποιες φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή χρεών για τους πολίτες, να εξασφαλίσει πως τα κεφάλαια που αποτελούν το μαξιλάρι ασφαλείας του ΤΧΣ ύψους 11 δισ. ευρώ θα παραμείνουν άθικτα και να αποφύγει τη λήψη νέου Μνημονίου , το οποίο είτε θα συνδέεται με την μορφή νέου δανείου, είτε θα έχει τη μορφή «Συμφώνου Μεταρρυθμίσεων» συνδεδεμένου με τη σταδιακή ελάφρυνση του χρέους.