Ένας νέας γενιάς βηματοδότης που συγχρονίζει τον καρδιακό ρυθμό με την αναπνοή μπορεί να φέρει «επανάσταση» στη ζωή των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Η συσκευή, που επινόησαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Μπαθ και του Μπρίστολ, έχει προς το παρόν δοκιμαστεί σε προκλινικές μελέτες (σε πειραματόζωα), βελτιώνοντας κατά 25% την ικανότητα της καρδιάς να ωθεί αίμα σε όλο το σώμα.

Η βελτίωση αυτή μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη ζωή των πασχόντων από τη νόσο, λένε οι επιστήμονες.

Ο βηματοδότης βοηθεί επίσης την καρδιά να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ βελτιώνει και την παροχή αίματος στον ίδιο τον καρδιακό μυ.

Η όλη έρευνα, που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience Methods».

Όπως γράφουν ο δρ Άλαν Νόουγκρετ, λέκτορας Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, και οι συνεργάτες του, στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να συρρικνωθεί ο βηματοδότης σε μέγεθος γραμματοσήμου και να είναι έτοιμος για εμφύτευση σε ανθρώπους εντός πέντε ετών.

«Η έρευνά μας για την επινόηση της νέας γενιάς βηματοδοτών θα βελτιώσει σημαντικά την ζωή των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο δρ Νόουγκρετ. Και εξήγησε πως ο βηματοδότης χρησιμοποιεί εξελιγμένη νανοτεχνολογία για να αντιδρά στον ρυθμό αναπνοής του ασθενούς.

Από την πλευρά του, ο δρ Τζούλιαν Πάτον, καθηγητής στη Σχολή Φυσιολογίας & Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επισήμανε πως εδώ και οκτώ δεκαετίες είναι γνωστό ότι ο καρδιακός ρυθμός διαμορφώνεται από την αναπνοή, αλλά έως τώρα δεν είχαν γίνει πλήρως αντιληπτά τα οφέλη αυτού του συγχρονισμού.

Οι υπάρχοντες βηματοδότες λειτουργούν με έναν συνεχή ρυθμό ο οποίος είναι προκαθορισμένος και δεν ακολουθεί τον φυσικό ρυθμό της ανθρώπινης αναπνοής.

Όμως η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η αποκατάσταση του φυσικού συγχρονισμού αναπνοής και καρδιάς «μπορεί να βελτιώσει δραματικά την λειτουργία μιας φθίνουσας καρδιάς», τόνισε ο δρ Πάτον.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία σοβαρή πάθηση στην οποία η καρδιά είναι αδύνατη και δεν μπορεί να ωθήσει αρκετή ποσότητα αίματος στο σώμα, με αποτέλεσμα αυτόνα μην λαμβάνει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, που εκδηλώνεται πρωτίστως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, είναι συχνή, καθώς αποτελεί συνηθισμένο επακόλουθο των εμφραγμάτων. Στην πραγματικότητα, η στεφανιαία νόσος αποτελεί την κύρια αιτία της, ενώ άλλες ασθένειες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι παθήσεις των βαλβίδων, των πνευμόνων κ.ά.