Bουλευτές του γαλλικού Εθνικού Μετώπου που πρώτευσε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, του αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας και του βουλγαρικού Ατάκα συναντήθηκαν στη Βιέννη με ρώσους υπερεθνικιστές.

Τη μυστική συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο αποκάλυψαν αυστριακά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη από έναν εκ των συμμετεχόντων στο ραντεβού.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 31 Μαΐου στο Μέγαρο Λιχτενστάιν της αυστριακής πρωτεύουσας και το θέμα της ήταν «το μέλλον των θεμελιωδών αξιών του χριστιανικού πολιτισμού στην Ευρώπη, όπως της οικογένειας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γεωπολιτικός αναλυτής Εμερίκ Σοπράντ, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα ευρωβουλευτής με το Εθνικό Μέτωπο.

Σύμφωνα με αυστριακές εφημερίδες, οι οποίες επανήλθαν την Τετάρτη στην πληροφορία που αποκάλυψε την Τρίτη η ελβετική εφημερίδα Ταγκεζαντσάιγκερ, η συνάντηση αυτή οργανώθηκε από τον ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεβ.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε των Ελευθέρων, όταν ρωτήθηκε από τον αυστριακό Τύπο, επιβεβαίωσε με μισόλογα ότι συμμετείχε, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση ήταν «ιδιωτικού» χαρακτήρα.

Οι εφημερίδες ανέφεραν ότι στη συνάντηση έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» ο Βούλγαρος Βόλεν Σιντέροφ, επικεφαλής του κόμματος Ατάκα που είναι γνωστό για τις εθνικιστικές θέσεις του καθώς και η γαλλίδα βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.

Ωστόσο ο Σοπράντ, ενώ παραδέχτηκε τη δική του συμμετοχή, διέψευσε ότι η Μαρεσάλ-Λεπέν ήταν παρούσα. «Το αυστριακό ρεπορτάζ που είδα περιέχει λάθη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ερωτηθείς για την παρουσία του ηγέτη του Ατάκα, ενός κόμματος με το οποίο το FN δηλώνει ότι αποκλείει κάθε συνεργασία, ο Σοπράντ είπε ότι «δεν τον είδε» στη συνάντηση, στην οποία «μετείχαν περίπου 100 άτομα».

Το βουλγαρικό κόμμα δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τις πληροφορίες.

Η Ταγκεζαντσάιγκερ, που υποστηρίζει ότι βασίζει το ρεπορτάζ της σε δύο ανεξάρτητες πηγές, έγραψε ότι στη Βιέννη βρέθηκαν επίσης ο βασιλόφρονας Ισπανός Σίξτε-Ανρί ντε Μπουρμπόν-Παρμ και ο Ρώσος Αλεξάντερ Ντούγκιν, εκ των θεμελιωτών του δόγματος του «ευρασιατισμού», δηλαδή ενός είδους συμμαχίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

Ο Ντούγκιν, ο οποίος φέρεται ότι επηρεάζει έντονα ορισμένους συμβούλους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαίωνε τον Απρίλιο του 2013 ότι μπορεί να βασίζεται σε μια «πέμπτη φιλορωσική φάλαγγα στην Ευρώπη», δηλαδή «σε Ευρωπαίους διανοούμενους που θέλουν να ενισχύσουν την ταυτότητά τους».

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ιντερνετική τηλεόραση Russia.ru, συνιστούσε να κάνει η Ρωσία την Ευρώπη «προτεκτοράτο» της.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε την Τρίτη «τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι REN-TV.

Για την «μετάβαση» της Ελληνικής Αστυνομίας στη ψηφιακή εποχή μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ.Νίκος Δένδιαςκατά τη διάρκεια παρουσίασης του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.) στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών υπηρεσιών που έχει δοθεί στους συνδικαλιστικούς φορείς για επεξεργασία και στο υπουργείο Οικονομικών για τη συμφωνία σχετικά με τις ελάχιστες δαπάνες που προβλέπει. Επίσης, συμπλήρωσε, είναι έτοιμο και θα δοθεί στους συνδικαλιστικούς φορείς για επεξεργασία το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αφορά τη μεταρρύθμιση στην Αστυνομική Ακαδημία.
Αναφορικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης χρηστών Ελληνικής Αστυνομίας είπε ότι δίνεται«η δυνατότητα ηλεκτρονικά το Αστυνομικό Τμήμα να μεταφέρεται στο περιπολικό. Δηλαδή, ο αστυνομικός, ο οποίος είναι στο περιπολικό να έχει όλες τις δυνατότητες που έχει ένα πλήρες Αστυνομικό Τμήμα, πρόσβαση στην πληροφορία, μετάδοση στοιχείων, μετάδοση στοιχείων από το Τμήμα ή από την Ελληνική Αστυνομία προς τον χρήστη αστυνομικό.»
Το δεύτερο, συμπλήρωσε, είναι το γνωστό στους αστυνομικούς APNR,«δηλαδή το σύστημα ανίχνευσης κλεμμένων οχημάτων. Μέχρι τώρα που συζητάμε το σύστημα αυτό υπάρχει σε εμβρυακή μορφή, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προβλέπεται η συνολική μεταρρύθμιση και επέκταση του συστήματος αναζήτησης κλεμμένων αυτοκινήτων και κυκλοφορίας οχημάτων με πλαστές πινακίδες. Αυτό είναι το δεύτερο σύστημα».
Το τρίτο, όπως είπε ο κ. Δένδιας,«είναι εσωτερικό, αφορά την ίδια την Ελληνική Αστυνομία και τις ψηφιακές της υπηρεσίες, η μετακίνησή της στην ανταλλαγή εσωτερικά των εγγράφων ψηφιακά. Να σταματήσουμε τον απίστευτο εσωτερικό «χαρτοπόλεμο» και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα μετακίνησης των πληροφοριών, μετάδοσης πληροφοριών μέσα στην Ελληνική Αστυνομία».

Αναφερόμενος στο τέταρτο σύστημα (E-ΤAP) είπε ότι πρόκειται για«ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης. Το δακτυλικό αποτύπωμα συγκρίνεται ηλεκτρονικά με τις βάσεις δεδομένων και δίνει σε ταχύτατο χρόνο αποτέλεσμα στον αστυνομικό, ο οποίος χειρίζεται το θέμα.»
Το πέμπτο σύστημα αφορά τους πολίτες και είναι το «ΥπτΠ οn line» δηλαδή«η ψηφιακή βάση με την οποία ο πολίτης θα μπορεί ηλεκτρονικά να επικοινωνεί με την Ελληνική Αστυνομία για τις υποθέσεις που τον αφορούν.»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στην ομιλία του αναφέρθηκε και σε άλλες εφαρμογές όπως το E-Crime για τις υπηρεσίες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Προστασίας ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος συνόρων στον Έβρο, του C.O.P.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας«το C.O.P. είναι τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο στη διάθεση του αστυνομικού που επιχειρεί. Αυτό είναι απολύτως εντυπωσιακό. Είναι η δυνατότητα να μεταδίδονται ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον στον καθένα αστυνομικό που επιχειρεί οι συνθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης. Παράδειγμα, παίρνοντας πληροφορίες το σύστημα αυτό από οποιαδήποτε ηλεκτρονική βάση πληροφοριών υπάρχει στο ελληνικό κράτος. Θυμάστε πέρυσι την καταδίωξη των Αλβανών δραπετών»
Και πρόσθεσε:«Ο αστυνομικός ο οποίος στο μέλλον θα χρειαστεί να χειριστεί κάτι τέτοιο, στο tablet το οποίο θα έχει μπροστά του, θα μπορεί να έχει πλήρη ανάλυση του χάρτη της περιοχής που επιχειρεί, να έχει πλήρη στοιχεία, παραδείγματος χάριν για τα ρέματα τα οποία βρίσκονται γύρω από την περιοχή των φυλακών τη στιγμή της δραπέτευσης, ώστε να μπορεί να ξέρει τι ακριβώς αναζητά. Γενικά να μπορεί σε τρισδιάστατη μορφή να έχει οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζεται, ηλεκτρονικά, σε άμεσο χρόνο, σε σχέση με το περιβάλλον το οποίο επιχειρεί. Να λειτουργούν πλέον όλα αυτά συνδυαστικά, δηλαδή να έχει μία ενιαία εικόνα, να μην χρειάζεται να ανατρέξει σε 15 διαφορετικές εικόνες ηλεκτρονικές, ώστε να μπορεί να καταλήξει ο ίδιος σε συμπέρασμα.»
Αναφέρθηκε και στην εφαρμογή «Smart Boarders» που είναι το ενιαίο σύστημα που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Ο υπουργός επεσήμανε ως προς το χρόνο υλοποίησής τους ότι αυτό ελπίζει να γίνει τους επόμενους 24 έως 30 μήνες και συμπλήρωσε πως το σύστημα διαχείρισης συνόρων προβλέπεται να ολοκληρωθεί στον Έβρο μέσα στο 2015 και στόχος είναι η επέκταση και στα ελληνοαλβανικά σύνορα,«ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τις περιοχές της χώρας από τις οποίες υπάρχει εισαγωγή, είτε οποιασδήποτε μορφής προβλημάτων, όπως η παράνομη μετανάστευση ή και σκέτης εγκληματικότητας».