Κρατώντας μικρό καλάθι στο Κυπριακό και μεγάλο στα ενεργειακά και τα θέματα διμερούς συνεργασίας έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Με δήλωσή του μάλιστα στο αεροδρόμιο φρόντισε να διαλύσει ερμηνείες για τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν μία και μόνο χώρα, την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνησή της. «Ολος ο κόσμος εκτός από μία χώρα –είπε –αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία». Αμέσως μετά την άφιξή του, ο αμερικανός αντιπρόεδρος αιφνιδίασε ανατρέποντας το επίσημο πρόγραμμα και αντί η πομπή με τις τρεις αλεξίσφαιρες Cadillac να κατευθυνθεί στο ξενοδοχείο όπου θα κατέλυε πήγε κατευθείαν στο σπίτι του προέδρου Αναστασιάδη στη Λεμεσό, όπου είχε τετ-α-ετ με τον κύπριο πρόεδρο για αρκετή ώρα. Παρούσες ήταν μόνο η σύζυγός του Τζιλ και η σύζυγος του κ. Αναστασιάδη, Αντρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρωτοβουλία για την ανεπίσημη συνάντηση είχε ο αμερικανός αντιπρόεδρος και αυτό ερμηνεύεται ως επιθυμία του να συζητηθούν κρίσιμα θέματα όπως το θέμα του φυσικού αερίου και ενδεχόμενες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό με άνεση και εκτός των επισήμων διαπραγματεύσεων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο αμερικανικής πρόσκλησης προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί επισήμως την Ουάσιγκτον. Στις δηλώσεις του ο κ. Μπάιντεν μίλησε για «αυθεντική στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων (θα συζητηθεί κατάργηση της βίζας για κύπριους πολίτες) και σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και να συμβάλει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Μπάιντεν για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στο θέμα της απομάκρυνσης των χημικών από τη Συρία και γενικότερα για τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας. Στην ατζέντα των συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα βρίσκονται ασφαλώς και η κατάσταση στην Ουκρανία και οι νέες κυρώσεις που συζητούνται.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Συγκρατημένος ήταν ο αμερικανός αντιπρόεδρος για το Κυπριακό. «Δεν έφερα τη λύση στην τσέπη μου» είπε. Και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν αλλά «μόνο οι Κύπριοι μπορούν να βρουν λύση». Ανέφερε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια στις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια θα πετύχει. «Εχουν περάσει 40 χρόνια και οι Κύπριοι πρέπει να επανενωθούν σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Χρησιμοποίησε μάλιστα και μια φράση του Τζον Μίτσελ, του αμερικανού μεσολαβητή στην Ιρλανδία, ο οποίος είχε πει «είχαμε 700 ημέρες αποτυχίας και μία ημέρα επιτυχίας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα επιμείνει ώς την τελευταία στιγμή σε κάποιο αποτέλεσμα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σύμφωνα πάντως με ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων δεν υπάρχει συμφωνία για την Αμμόχωστο αφού η τουρκική πλευρά επιμένει σε ανταλλάγματα. Η Αγκυρα πάντως με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θεωρεί ως θετική την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο.