Σε πολιτική συμφωνία για τη σταδιακή εφαρμογή του πρώτου Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών έως την 1η Ιανουαρίου 2016 το αργότερο κατέληξαν την Τρίτη στο Ecofin 10 κράτη-μέλη της ΕΕ, που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία, ανάμεσα στα οποία είναι και η Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, o προεδρεύων υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας.

Οπως ανέφερε, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και η ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να εργασθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ανάλογα με τις ανάγκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εξέδωσαν σήμερα τα δέκα συμμετέχοντα κράτη-μέλη, σε πρώτο στάδιο και ως την 1η Ιανουαρίου του 2016 το αργότερο, θα φορολογηθούν οι μετοχές και ορισμένα παράγωγα.

Στην ίδια δήλωση οι 1- συμμετέχουσες χώρες σημειώνουν ότι θα ληφθεί υπόψη ο οικονομικός αντίκτυπος της εφαρμογής του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, τόσο στα συμμετέχοντα κράτη-μέλη, όσο και στα μη συμμετέχοντα, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 10 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία για το Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

Εξάλλου, το Ecofin υιοθέτησε την Οδηγία για την ανασυγκρότηση και εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου.

Οπως ανέφερε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιάννης Στουρνάρας, με την υιοθέτηση της εν λόγω Οδηγίας ολοκληρώνεται το νομοθετικό έργο για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα που αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα.