Οποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες και στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο οι άνεμοι σπέρνονται σχεδόν καθημερινά. Οι θύελλες θερίζονται κατά διαστήματα και αμέσως μετά τον θερισμό η υποκρισία κάνει την εμφάνισή της. Αλλωστε η υποκρισία είναι το απαραίτητο συστατικό στο χαρμάνι του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως είναι φτιαγμένο.

«Η υποκρισία είναι τα λύτρα που πληρώνει η αμαρτία στην αρετή» κατά τον Λα Ροσφουκό. Οι σπορείς εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, τον προβληματισμό τους, προχωρούν σε καταγγελίες και ζητούν από τους αρμόδιους φορείς την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Ολοι θέλουν να αλλάξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά κανείς δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του.

Τελευταίος θερισμός από θύελλες ήταν όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας, στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό τη Μεγάλη Τετάρτη.

ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ. Στον πάγκο του Ολυμπιακού, ψάρια (γαύροι). Χιλιάδες πυρσοί και καπνογόνα δημιουργούσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Αντικείμενα εκσφενδονίζονταν στον αγωνιστικό χώρο με στόχο όσους φορούσαν κόκκινα. Ξύλο στην φυσούνα, με τη λήξη του αγώνα. Διεθνείς ποδοσφαιριστές, που σε λίγες εβδομάδες θα βρεθούν πλάι πλάι στο Μουντιάλ της Βραζιλίας με το εθνόσημο στο στήθος, επιδίδονται στο άθλημα της πάλης. Σπασμένα τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού από τους φιλοξενούμενους ως αντίποινα για όσα έζησαν προηγουμένως. Αποτέλεσμα; Διεθνής διασυρμός. Εφημερίδες σε όλον τον πλανήτη περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακόμη και χθες πέντε ημέρες μετά τον ημιτελικό της ντροπής υπάρχουν ξένα μέσα που κάνουν αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας.

Η πλευρά του Ολυμπιακού καταγγέλλει τη ζούγκλα που έζησε στο γήπεδο της Τούμπας. Δεν είχε καταγγείλει ποτέ όμως στο παρελθόν τη ζούγκλα που ζούσαν άλλες ομάδες στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Εναν μήνα νωρίτερα, στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ο Γιάννης Αναστασίου είχε πέσει στο έδαφος αφού είχε δεχθεί στο πρόσωπο ένα ποτήρι με αναψυκτικό, ενώ ο Ζέκα παραλίγο να καεί από φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από την κερκίδα. Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Σισέ είχε προαναγγείλει τη φυγή του από την Ελλάδα λόγω των όσων είχε ζήσει ο ίδιος και η αποστολή του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη. Τότε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά το τέλος του αγώνα, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει: «Διδάξαμε αρχές, διδάξαμε ήθος. Εχουμε δώσει μεγάλο αγώνα για τη βία στα γήπεδα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα κέρδισε».

Σε τέτοιου είδους δηλώσεις και σε τέτοιου είδους επεισόδια έκανε αναφορά η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία απαντά στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Βρέντζου, και η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο κύριος Βρέντζος θα πρέπει να συγκεντρωθεί στις πηγές που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και να αναρωτηθεί γιατί ο βαθμός του μίσους και η τεταμένη ατμόσφαιρα είναι αποτέλεσμα των πράξεων της δικής του ομάδας;

ΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ. Τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη έχουν φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και όσο και να στρουθοκαμηλίζουν στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο κάποια στιγμή πρέπει να δουν την αλήθεια κατάματα και ίσως κατανοήσουν το λόγο που προκαλούν θυμηδία».

Ο Ολυμπιακός απάντησε με νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός προφανώς δεν πρόκειται να μπει σε δημόσιο διάλογο με αυτούς που ακόμα και σήμερα δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη για τα αίσχη της Τούμπας και τη χυδαία αρένα που έστησαν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης. Και δεν θα το κάνει γιατί στα πρόσωπά τους αναγνωρίζει τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των όσων συνέβησαν. Για μια τελευταία φορά, καλούμε τους κυρίους Σαββίδη, Τσιστιακόφ, Βρύζα, Γκαγκάτση, Γεωργιάδη να σταματήσουν να ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά που οι ίδιοι φρόντισαν να ανάψει με ασυνάρτητες ανακοινώσεις και δηλώσεις. Για τα υπόλοιπα θα λάβουν απαντήσεις από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Οι δύο ομάδες συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και όσον αφορά στην αρχή της βίας – λες και έχει σημασία – θέτουν εμμέσως πλην σαφώς το ερώτημα: «η κότα έκανε τ’ αβγό ή το αβγό την κότα;». Οι ευθύνες υπάρχουν παντού. Αλλά και η βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει παντού.

Η λίστα με τα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα είναι τεράστια. Φέτος στη Λεωφόρο είχαμε επεισόδια στα παιχνίδια με Εργοτέλη και ΟΦΗ. Το 2011 ο Σάχα παραλίγο να καεί ζωντανός στην Τούμπα όταν από πυρσό πήρε φωτιά η φανέλα του, ενώ το 2008 ο Κόκε δέχθηκε μέχρι και μπουκάλι από ρετσίνα Μαλαματίνα. Ο Κατσαμπής έχει πέσει στο έδαφος από κεφαλιά χούλιγκαν στο Κλεάνθης Βικελίδης το 2005. Η βία όμως δεν υπάρχει μόνον μεταξύ χούλιγκαν, ούτε μόνον με πρωταγωνιστές χούλιγκαν. Η βία είναι βασικό συστατικό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τον Ιανουάριο του 2003 ο (παλιός ποδοσφαιριστής) Γιώργος Καραϊσαρίδης, σε συνέντευξή του στην «ΟΜΑΔΑ», είχε αποκαλύψει έναν βίαιο κόσμο μέσα στα αποδυτήρια των ποδοσφαιρικών ομάδων. Είχε μιλήσει για ψυχολογική βία και τρομοκρατία των ποδοσφαιριστών από προέδρους και μέλη διοικήσεων. Είχε μιλήσει για μπράβους και πιστόλια ακόμη και μέσα στα αποδυτήρια. Είχε μιλήσει για παράξενες ενέσεις και ορούς τους οποίους υποχρεώνονταν να πάρουν ποδοσφαιριστές.

Επεισόδια σημαδεύουν τα γήπεδα όλων των κατηγοριών. Στις αρχές του νέου έτους (5 Ιανουαρίου) στο Αιγάλεω υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ οπαδών των γηπεδούχων και της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής κατηγορίας.

Τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη στο γήπεδο της Τούμπας είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Οσο η υποκρισία συνεχίζει να πληρώνεται ως λύτρα της αμαρτίας στην αρετή, όσο κανείς δεν αποφασίζει να αποδεχθεί τις ευθύνες του τόσο το ελληνικό ποδόσφαιρο θα χάνεται μέσα στον φαύλο κύκλο της βίας, θα μικραίνει και θα απαξιώνεται.