Μείζονες ανακατατάξεις στον διεθνή χώρο της παραγωγής φαρμάκων σηματοδοτεί ο Απρίλιος. Η ελβετική Novartis, για παράδειγμα, εστιάζει περισσότερες από τις δραστηριότητές της στον κλάδο των αντικαρκινικών φαρμάκων, η βρετανική GlaxoSmithKline στον κλάδο των εμβολίων, ενώ η αμερικανική Eli Lilly επενδύει στα κτηνιατρικά φάρμακα. Ταυτόχρονα αναζωπυρώνεται η φημολογία περί πιθανής εξαγοράς της βρετανικής AstraZeneca από την αμερικανική Pfizer, αλλά και για εξαγορά της αμερικανικής Amgen από την AstraZeneca, προκειμένου η βρετανική φαρμακοβιομηχανία να τη χρησιμοποιήσει ως… δηλητηριώδες χάπι που θα απέτρεπε την Pfizer από το να την καταπιεί. Στην επιχειρηματική αργκό «δηλητηριώδες χάπι» ονομάζεται η εταιρεία που εξαγοράζεται από κάποια που επείγεται να μεγεθυνθεί επειδή κινδυνεύει η ίδια από εξαγορά.

Οι ειδικοί περί των φαρμακοβιομηχανιών αναλυτές θεωρούν μείζονα αιτία της μεγάλης αναδιάρθρωσης που αρχίζει στον ευρύτερο κλάδο, τη λήξη των αδειών αποκλειστικότητας σε ό,τι αφορά τη διάθεση φαρμάκων από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Το γεγονός δηλαδή ότι χάνουν τις αποκλειστικές πατέντες εκμετάλλευσης διαφόρων ευπώλητων φαρμάκων, που θα μπορεί πλέον να κυκλοφορούν στην αγορά ως γενόσημα. Από την άλλη, εδώ και χρόνια έχει εκδηλωθεί μια τάση εξειδίκευσης των διαφόρων φαρμακοβιομηχανιών, ανεξαρτήτως μεγέθους, σε κάποιους τομείς. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη σε τζίρο εταιρεία φαρμάκων στον κόσμο, η Pfizer, πούλησε το 2012 τον κλάδο παιδικών τροφίμων στη Nestle αντί 11,9 δισ. δολαρίων, ενώ πέρυσι ξεφορτώθηκε τη μονάδα κτηνιατρικών φαρμάκων που διέθετε.

Χθες η Novartis ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει αντί 16 δισ. δολαρίων τα αντικαρκινικά φάρμακα της GlaxoSmithKline και να πουλήσει σε αυτήν αντί 7,1 δισ. δολαρίων τον κλάδο εμβολίων της. Επίσης, η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα των κτηνιατρικών φαρμάκων της στην Eli Lilly αντί 5,4 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της Novartis από τον Φεβρουάριο του 2010 όταν ανέλαβε την εταιρεία ο διευθύνων σύμβουλος Τζο Χιμένεθ. Επίσης, για την GlaxoSmithKline η εξαγορά εμβολίων είναι η μεγαλύτερη επί των ημερών του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της Αντριου Ουίτι (ανέλαβε την εταιρεία το 2008). Οσο για την Eli Lilly, με την εξαγορά στην οποία προβαίνει γίνεται η δεύτερη σε πωλήσεις στον κόσμο εταιρεία παρασκευής κτηνιατρικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Το μεγάλο μπαμ, πάντως, στον χώρο του φαρμάκου θα γίνει αν η Pfizer καταφέρει να αποκτήσει ως έχει την AstraZeneca. Μιλάμε για μια επιχειρηματική συμφωνία που θα αγγίξει τα 87 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, τις πληροφορίες περί επανέναρξης ανεπίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο εταιρειών διοχέτευσαν στην αγορά στελέχη της Citigroup. Το χρηματιστηριακό αποτέλεσμα των πληροφοριών που διέρρευσαν ήταν να εκτιναχθεί χθες η τιμή της μετοχής της εδρεύουσας στο Λονδίνο AstraZeneca κατά 8,8% υψηλότερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ κατά 2% ενισχύθηκε και η μετοχή της Pfizer. Ευλόγως γεννάται η υποψία μήπως υπάρχει κερδοσκοπική σκοπιμότητα έπειτα από τέτοιες διαρροές. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι ειδικοί «βλέπουν» στον ορίζοντα πολλές συμφωνίες στον χώρο του φαρμάκου. Το Μπλούμπεργκ αναφέρει, για παράδειγμα, ότι η αμερικανική Merck αναζητεί αγοραστή για τη μονάδα καταναλωτικών προϊόντων υγείας της και ότι η γερμανική Bayer και η γαλλική Sanofi επιζητούν να προωθήσουν τη θέση τους στον κλάδο αυτό (των καταναλωτικών προϊόντων υγείας).