Η «Ουάσιγκτον Ποστ» και η αμερικανική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» κυριάρχησαν στα βραβεία Πούλιτζερ «για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους πολίτες τους». Τα Πούλιτζερ είναι τα πιο έγκυρα βραβεία δημοσιογραφίας και οι δύο εφημερίδες τιμήθηκαν για τα άρθρα τους που βασίστηκαν στα απόρρητα ντοκουμέντα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), τα οποία δημοσιοποίησε ο πρώην αναλυτής της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τις εκτεταμένες υποκλοπές της Υπηρεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα από μια σειρά ρεπορτάζ που εξέθεσαν το δίκτυο παρακολούθησης της NSA εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο αλλά και ηγετών ξένων χωρών, οι δύο εφημερίδες έδωσαν το έναυσμα για μια διεθνή συζήτηση σχετικά με τα όρια των κυβερνητικών παρακολουθήσεων. Τόσο η «Ποστ» όσο και η «Γκάρντιαν» δέχθηκαν σφοδρές επικρίσεις από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, με κάποιους βουλευτές να τις κατηγορούν ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Τα βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Η επιτροπή που αποφασίζει τους νικητές ανακοίνωσε ότι φέτος δόθηκαν για τα «έγκυρα και διορατικά ρεπορτάζ που βοήθησαν το κοινό να κατανοήσει πως οι αποκαλύψεις αυτές ταιριάζουν με το γενικότερο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας». Ο Ντέιβιντ Ρέμνικ, διευθυντής του περιοδικού «Νιου Γιόρκερ», που φέτος δεν ήταν στην επιτροπή, δήλωσε ότι το θέμα αυτό ήταν «η επιτομή του σημαντικού ρεπορτάζ και του νοήματος της δημοσιογραφίας».

Η επιτροπή τόνισε ότι η επιθετική κάλυψη του θέματος από την «Γκάρντιαν» «συνέβαλε στο να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος σχετικά με την εθνική ασφάλεια σε συνάρτηση με την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής». Ο διευθυντής της «Γκάρντιαν» Αλαν Ράσμπριτζερ χαρακτήρισε το βραβείο «δικαίωση» για την εφημερίδα του που χρειάστηκε να συγκρουστεί με κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες. Τόνισε ότι ελπίζει το βραβείο αυτό να οδηγήσει τις αμερικανικές Αρχές να επανεξετάσουν τη θέση τους για τον Εντουαρντ Σνόουντεν, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει ζητήσει άσυλο στη Ρωσία. «Ηρθε η ώρα να γίνει μια ενήλικη συζήτηση για το τι έκανε πραγματικά» τόνισε ο Ράσμπριτζερ. «Να το αντιμετωπίζουν ως μια εγκληματική ενέργεια δεν αποτελεί επαρκή απάντηση».

Για την «Ουάσιγκτον Ποστ» η επιτροπή ανέφερε ότι τα κείμενά της χαρακτηρίζονταν από σημαντικές αναλύσεις που συνέβαλλαν στο να αντιληφθεί το κοινό τη σημασία της δράσης της NSA.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» κέρδισε και ένα δεύτερο βραβείο, στην κατηγορία αναλυτική δημοσιογραφία. Ο 31χρονος Ελάι Σάσλοου τιμήθηκε για μια σειρά από άρθρα της σχετικά με τις αμερικανικές οικογένειες που στηρίζουν την επιβίωσή τους στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα δελτίων για τρόφιμα. Ο νέος διευθυντής της εφημερίδας Μάρτιν Μπάρον –καθώς αγοράστηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον ιδρυτή του Amazon Τζεφ Μπέζος –αναφέρθηκε στην ανάγκη «ανάδειξης σημαντικών θεμάτων που ουσιαστικά κρατιούνται μυστικά από το αμερικανικό κοινό».

Επίθεση στη Βοστώνη. Η εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ» κέρδισε το βραβείο για τις έκτακτες ειδήσεις για την κάλυψη της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 260, κάποια από τα οποία σοβαρά. Την περασμένη Τρίτη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των βραβείων, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επίθεση.

Οι καλύτερες εικόνες. Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» κέρδισαν δύο βραβεία, και τα δύο φωτογραφικά. Ο Τάιλερ Χικς κέρδισε στην κατηγορία ειδήσεων για την κάλυψη μιας τρομοκρατικής επίθεσης σε ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι της Κένυας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 60 άτομα. Ο Τζος Χάνερ τιμήθηκε για τη φωτογραφική καταγραφή της επίπονης προσπάθειας ενός από τους επιζώντες της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, που έχασε και τα δύο πόδια του, να επιστρέψει στην καθημερινή ζωή του.

Δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ, ο Τζέισον Σεπ και ο Αντριου Μάρσαλ, κέρδισαν το Πούλιτζερ για διεθνή γεγονότα, για την κάλυψη των Ρόινγκα, της μουσουλμανικής μειονότητας που υπόκειται σε διωγμούς στη Μιανμάρ.

Λογοτεχνία. Στις λογοτεχνικές κατηγορίες, το βραβείο μυθιστορήματος πήγε στην Ντόνα Ταρτ για το «Goldfinch», το οποίο η επιτροπή περιέγραψε ως «μια καλογραμμένη νουβέλα ενηλικίωσης με εξαιρετικούς χαρακτήρες, που αφορά τη σχέση ενός πενθούντος αγοριού με έναν μικρό διάσημο πίνακα».