Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ημερίδα για την κρίση στην Ουκρανία. Το θέμα ήταν «ΕΕ – Ρωσία: Αποκλιμακώνοντας την κρίση – ένας οδικός χάρτης για την ειρήνη στην Ευρώπη». Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Φιορέλο Προβέρα, ηγετικό στέλεχος του ιταλικού ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, και ο Νταβίντ Λασάρ, ευρωβουλευτής της αυστριακού ακροδεξιού κόμματος FPÖ.

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, στην ημερίδα έδωσε το «παρών» ο ανθός της ευρωπαϊκής Ακρας Δεξιάς. Ο Φιλίπ Ντεβίντερ από το κόμμα Φλαμανδικό Συμφέρον εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του θα γίνουν οι εταίροι των Ρώσων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενημέρωσε το ακροατήριο ότι και από την πλευρά της η Ρωσία βλέπει στο κόμμα του έναν εν δυνάμει εταίρο. Τη Ρωσία εκπροσώπησε στην ημερίδα ο Σεργκέι Μαρκόφ, ένας συντηρητικός πολιτικός επιστήμονας που έχει πολύ στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Ελπίζουμε να βγείτε ενισχυμένοι από τις επερχόμενες εκλογές» δήλωσε. «Πρέπει να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν τη συνεργασία».

Μπορεί αυτή η συγκρατημένη ανταλλαγή φιλοφρονήσεων να θυμίζει περισσότερο συνοικέσιο αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για έρωτα. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Η ευρωπαϊκή Ακρα Δεξιά υπνωτίζεται από την επίδειξη δύναμης του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή τη γοητεύει η ρώμη. Ενας άλλος λόγος που οδηγεί την ευρωπαϊκή Ακρα Δεξιά στην αγκαλιά της Ρωσίας είναι ο τυφλός αντιευρωπαϊσμός της. Κι έπειτα είναι ένας στυγνός πολιτικός υπολογισμός. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, η πλειονότητα των βρετανών, των γάλλων και των γερμανών πολιτών τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που αυτές βλάψουν τις οικονομίες των χωρών τους. Ακόμη περισσότεροι διαφωνούν με την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Τα ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να ωφεληθούν εκλογικά από αυτό το κλίμα.

Ο έρωτας αυτός δεν είναι ξαφνικός. Είναι προϊόν της αποδοχής του αυταρχικού στυλ διακυβέρνησης του ρώσου προέδρου αλλά και ενός παλιού φλερτ της Μόσχας με την ευρωπαϊκή Ακρα Δεξιά. Η ψύχρα στις σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ οδήγησε τη Ρωσία να αναζητήσει στήριξη στην αντιευρωπαϊκή και αντιατλαντική πτέρυγα του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημειώνει η Μοντ, η Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν φλερτάρει επίμονα το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Η ηγέτιδα του FN ανταποκρίθηκε με δύο επισκέψεις στη Μόσχα απ’ όπου δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει κηρύξει ψυχρό πόλεμο στη Ρωσία.

Πιθανότατα, το Κρεμλίνο αναζητούσε στην Ευρώπη έναν φάρο. Οπως φαίνεται, βρήκε ολόκληρο λιμάνι.