Κινήσεις έγκαιρου απεγκλωβισμού από την υπόθεση Μπαλτάκου επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το σχέδιο αντίδρασης και οι επιπτώσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό από την υπόγεια δράση του αποπεμφθέντος γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης, αναμένεται να εξεταστούν σήμερα σε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Παράλληλα, ο κ. Μπαλτάκος εμφανίζεται προκλητικά αμετανόητος για τους παρασκηνιακούς εναγκαλισμούς με τους χρυσαυγίτες, επιτείνοντας τις σεισμικές δονήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και προκαλώντας έντονες αναταράξεις και στο εσωτερικό της ΝΔ.

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ. Σε αυτό το σκηνικό, το κλίμα για τον πρώην γραμματέα γίνεται ακόμη πιο βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιμετωπίζει και κλοιό πιέσεων για αποπομπή κάθε «συνοδοιπόρου» του κ. Μπαλτάκου από το κυβερνητικό στερέωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το ΠαΣοΚ έθεσε θέμα για τη συμμετοχή του Φαήλου Κρανιδιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Η δράση του κ. Μπαλτάκου, εξάλλου, εξελίσσεται σε κεντρικό θέμα μιας σκληρής σύγκρουσης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η εκτροπή Μπαλτάκου μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικό κλίμα της τελευταίας περιόδου και αναπροσαρμόζει προς αυτή την κατεύθυνση τη δική της ατζέντα. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο, σηκώνουν το γάντι που έριξε χθες η Κουμουνδούρου, με την πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών –και ετοιμάζονται για μια κοινοβουλευτική μονομαχία των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα, με φόντο την υπόθεση Μπαλτάκου και την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.

Το μήνυμα, άλλωστε, ότι η επιχείρηση εκρίζωσης του νεοναζιστικού μορφώματος ενισχύει την κυβέρνηση, αντί να τη φέρει σε θέση αδυναμίας, φρόντισε να στείλει από χθες ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, προαναγγέλλοντας και το πλαίσιο της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εξ απορρήτων συνεργάτης του Πρωθυπουργού σε μία από τις σπάνιες δηλώσεις του κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, επιζητώντας την παραίτηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με όχημα τις συζητήσεις Μπαλτάκου – Κασιδιάρη, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως «αυτόκλητος και ευκαιριακός συνήγορος» της Χρυσής Αυγής.

Στη γραμμή αυτή κινούνται από χθες σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας ότι θα εγκλωβίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία –όπως αναφέρουν –θα πρέπει αναγκαστικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

«ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ». Στο Μέγαρο Μάξιμου διαβλέπουν ότι η υπόθεση Μπαλτάκου μπορεί να ενισχύσει αποσχιστικές κινήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίες θα στοχεύουν –όπως λένε –και στην αποδυνάμωση του Πρωθυπουργού. Διαμηνύουν, ωστόσο, ότι «σενάρια πολιτικής ανωμαλίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά». Οι βολές δεν απευθύνονται τόσο προς τα στελέχη του ΠαΣοΚ που κάνουν λόγο για «ακροδεξιούς θυλάκους» στον κυβερνητικό συνασπισμό όσο προς την κατεύθυνση πολιτικών παραγόντων που εισηγούνται, έμμεσα ή άμεσα, τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος με αλλαγή Πρωθυπουργού. Στη βάση αυτή, οι ίδιες πηγές διαπιστώνουν μια όψιμη ταύτιση θέσεων, όπως τη χαρακτηρίζουν, ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, η οποία επίσης αναμένεται να εξεταστεί κατά τη σημερινή συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Πάντως, ο κ. Μπαλτάκος ο οποίος έχει κληθεί την προσεχή Δευτέρα στις εισαγγελικές Αρχές, συνέχισε και χθες τις προκλήσεις αναφέροντας (στον Real FM) ότι «είχε από κοντά τους χρυσαυγίτες για το καλό της χώρας και της παράταξης», χωρίς –όπως είπε –να ενημερώνει τον κ. Σαμαρά για τις συναντήσεις του.