Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον εις βάρος ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών προσκείμενων στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ίσως να είναι μία και μοναδική πρόταση που εμπεριέχει όμως μία εκρηκτική καταγγελία: ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει προσωπικό οικονομικό όφελος από την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο: την Gunvor.

Ανάμεσα στα δέκα ονόματα Ρώσων που πρόσθεσαν οι ΗΠΑ την Πέμπτη στον κατάλογο των κυρώσεων ήταν και αυτό του επιχειρηματία Γκενάντι Τιμτσένκο, συνιδιοκτήτη μέχρι την… Τετάρτη –οπότε πούλησε όλο του το μερίδιο στον έτερο συνιδιοκτήτη, Τόρμπιορν Τόρνκβιστ –της Gunvor, μιας εταιρείας με έδρα τη Γενεύη, που εμπορεύεται το 3% του παγκόσμιου πετρελαίου. «Οι δραστηριότητες του Τιμτσένκο στον ενεργειακό τομέα έχουν συνδεθεί απευθείας με τον Πούτιν. Ο Πούτιν έχει επενδύσεις στην Gunvor και ενδέχεται να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια της Gunvor» ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτή ακριβώς η τελευταία φράση έκανε την «Γκάρντιαν» να διερωτηθεί: «Τι ακριβώς ξέρουν οι ΗΠΑ για τον πετρελαϊκό πλούτο του Πούτιν;». Σε ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του Wikileaks που είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2010, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, ο Τζον Μπερλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, μετέφερε ότι «ο πρωθυπουργός Πούτιν φέρεται να περιλαμβάνεται στο μυστικοπαθές ιδιοκτησιακό σχήμα της Gunvor».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο. Η Gunvor εξέδωσε αμέσως μία οργισμένη ανακοίνωση, μιλώντας για εξωφρενικά ψεύδη και επισημαίνοντας ότι μετά την αγορά του μεριδίου του Τιμτσένκο, ο Τόρνκβιστ ελέγχει πλέον το 87% της εταιρείας, με το υπόλοιπο 13% να ανήκει στο προσωπικό της. Ο ίδιος ο Τιμτσένκο έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι ο Πούτιν τον βοήθησε να δημιουργήσει την τεράστια επιχειρηματική του αυτοκρατορία. Και ο ρώσος πρόεδρος το έχει αρνηθεί. Οι φήμες και οι υπαινιγμοί ωστόσο επιμένουν εδώ και χρόνια στη Ρωσία καθώς οι δυο τους διατηρούν μακρά και στενή σχέση, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τότε που ο Πούτιν εργαζόταν στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης και ο Τιμτσένκο ίδρυσε μαζί με συνεργάτες του μία μονάδα εμπορίας πετρελαίου από το διυλιστήριο Κιρίσι. Εκτοτε, η Gunvor αναπτύχθηκε θεαματικά, με έναν τζίρο 93 δισ. δολαρίων το 2012 έναντι 5 δισ. το 2004. Στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, εμπορευόταν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου ρωσικών κρατικών εταιρειών, όπως η Rosneft.