Την επόμενη φορά που θα βγείτε στον δρόμο ή θα βρεθείτε στο μετρό ή το λεωφορείο, προτού βυθιστείτε στις σκέψεις ή στην εφημερίδα σας, ρίξτε διακριτικά μια ματιά στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας. Μπορεί να μην είναι τόσο άγνωστοι όσο νομίζετε.

Για την ακρίβεια, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μακρινούς συγγενείς σας!

Αν μάλιστα σας αρέσουν τα ταξίδια, ετοιμαστείτε να πετάξετε μέχρι τη Νέα Υόρκη για να ανακαλύψετε τα άγνωστα μέλη της οικογένειάς σας σε μια συνάντηση που προγραμματίζει για την επόμενη χρονιά ο αμερικανός δημοσιογράφος του περιοδικού «Esquire» Αρνολντ Στίβεν Τζέικομπς. Σε αυτό το αλλόκοτο «ριγιούνιον» είστε (σχεδόν) όλοι καλεσμένοι.

Προτού σπεύσετε να απορρίψετε την πρόσκληση, μάθετε ότι δεν αποκλείεται να είστε ένας από τους 75 εκατ. συγγενείς που ισχυρίζεται ότι έχει ο Τζέικομπς σε όλο τον κόσμο!

Ο αριθμός αυτός προέκυψε από την έρευνα του γενεαλογικού του δέντρου σε έναν από τους πολλούς ιστότοπους που υπόσχονται να σας πουν τα πάντα για το οικογενειακό παρελθόν σας και να σας αποκαλύψουν αν ο… Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι μακρινός πρόγονός σας, αν στις φλέβες σας ρέει βασιλικό αίμα ή, αντίθετα, η σκούφια σας κρατάει από μια ταπεινή οικογένεια πληβείων.

Επισκεπτόμενος το σάιτ Geni.com, ο Τζέικομπς ανακάλυψε προς μεγάλη του έκπληξη ότι μεταξύ των «συγγενών» του συγκαταλέγονται η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, ο μουσικός Κουίνσι Τζόουνς, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ –αυτός, δυστυχώς, δεν θα μπορέσει να παρεβρεθεί στη συνάντηση διότι είναι νεκρός!

Το Geni.com, το MyHeritage.com και το FindMyPast.com είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες του Διαδικτύου που υπόσχονται να καταρτίσουν το πλήρες γενεαλογικό δέντρο όσων τις επισκεφθούν –και μάλιστα δωρεάν ή με χαμηλό κόστος.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι χρήστες είναι να καταχωρίσουν σε μια ειδική φόρμα τα στοιχεία λίγων συγγενών τους (συνήθως τεσσάρων). Τότε αναλαμβάνουν δράση ειδικοί αλγόριθμοι που συγκρίνουν το γενεαλογικό σας δέντρο με το δέντρο κάποιου άλλου και ανακαλύπτουν άγνωστους συγγενείς.

Το λογισμικό ταυτοποιεί τα ονόματα των συγγενών σας με τα ονόματα που έχουν καταχωρίσει άλλοι χρήστες και αποφαίνεται αν πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα. Αν όχι, η αναζήτηση συνεχίζεται. Αν ναι, ετοιμαστείτε να καλωσορίσετε στην οικογένεια ένα νέο μέλος (λ.χ. αυτόν που υπέδειξε ως ξάδελφό του τον Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι και δικός σας ξάδελφος)!

Εξυπακούεται ότι όσο περισσότερα είναι τα κλαδιά του γενεαλογικού δέντρου σας, τόσο περισσότερους συγγενείς (μαθαίνετε ότι) έχετε. Αν συνηθίζετε να υπερηφανεύεστε για το μεγάλο σόι σας, ξανασκεφθείτε το: όσοι επισκέπτονται αυτά τα σάιτ, αποχωρούν φορτωμένοι με… εκατομμύρια συγγενείς.

Αμφισβητούμενη αξιοπιστία. Η αξιοπιστία των επίμαχων ιστότοπων αμφισβητείται, ωστόσο είναι αλήθεια ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι δελεαστικές. Αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν προνόμιο εξειδικευμένων ερευνητών ή απαιτούσε πολλές εβδομάδες έρευνας σε ληξιαρχεία και δημοτολόγια, τώρα είναι εφικτό με λίγα κλικ στον υπολογιστή σας.
Μπορεί οι ειδικοί να αναφέρονται στα επίμαχα σάιτ με εμφανή δόση ειρωνείας, κάποιες φορές όμως ανατρέχουν και οι ίδιοι σε αυτά. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από το φημισμένο MIT, το οποίο ανέτρεξε στη βάση δεδομένων του Geni.com στο πλαίσιο του πρότζεκτ FamiLinx, που έχει στόχο να καταρτίσει το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο του κόσμου.

Πώς όμως τα σάιτ αυτά ξέρουν από πού κρατάει η σκούφια μας; Μα, φυσικά, τους το λέμε εμείς. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερα μέλη εγγράφονται και όσο πιο πολλά στοιχεία καταχωρίζουν, τόσο πιο εύκολο είναι για τους επόμενους χρήστες να συνθέσουν το γενεαλογικό τους δέντρο.

Λειτουργώντας στο πρότυπο της Wikipedia, ορισμένοι ιστότοποι ζητούν από τους επισκέπτες να παρέχουν στοιχεία (πιστοποιητικά γέννησης, φωτογραφίες κ.ά.) που αποδεικνύουν τις ρίζες τους. Οπως όμως και στην περίπτωση της online εγκυκλοπαίδειας, τα περιθώρια σφάλματος είναι μεγάλα.

Ωστόσο, ο Τζέικομπς δεν δείχνει να ανησυχεί. Αντιμετωπίζοντας το όλο θέμα με σκωπτική διάθεση γράφει ότι η δημιουργία μιας… παγκόσμιας οικογένειας θα δώσει λύση στα προβλήματα της ανθρωπότητας: «Ενα τεράστιο γενεαλογικό δέντρο μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Παρατηρώ ότι νιώθω πιο θερμά απέναντι σε ανθρώπους που μαθαίνω ότι είναι μακρινά ξαδέλφια μου».

Αν, πάντως, το δοκιμάσετε, προειδοποιεί ο Τζέικομπς, προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο να βρεθείτε συγγενείς με τη γυναίκα σας!

Ελληνικές αναζητήσεις

Στην ενότητα «Πίνακες μηνυμάτων» του σάιτ Myheritage.gr αρκετοί Ελληνες αναζητούν πληροφορίες για χαμένους συγγενείς τους.

– «Ψάχνω για τον Γιώργο Καρακώστα από την Ελάτεια. Πρέπει να είναι ο βιολογικός πατέρας μου και νομίζω ότι έχω δύο ετεροθαλείς αδελφές από αυτόν. Αν κάποιος ξέρει τίποτε γι’ αυτόν τον άνθρωπο παρακαλώ να με ενημερώσει».

– «Οι πρόγονοί μου ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ψάχνω να βρω το γενεαλογικό μου δέντρο χωρίς καμία επιτυχία μέχρι στιγμής. Το επώνυμο της μητέρας μου είναι Σινάνη. Θα ήθελα όποιος γνωρίζει κάτι να με βοηθήσει».

– «Ψάχνω κάποια στοιχεία για την οικογένεια της μητέρας μου, καθότι δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι συγγενείς κι ο πατέρας μου δεν μου λέει την ιστορία της οικογένειάς της! Λεγόταν Ανδριανή Λαδοπούλου και πέθανε τον Ιανουάριο του 1967, από μελιταίο πυρετό, λίγες ημέρες μετά τη γέννησή μου στο μαιευτήριο Αλεξάνδρα. Είχε έναν αδελφό που σκοτώθηκε στον Στρατό από κλωτσιά αξιωματικού στο κεφάλι (έτσι άκουσα). Ο πατέρας της ο Κυριάκος ήταν Μικρασιάτης και είχε φούρνο και μονοκατοικία στην Πλατεία Θυμαράκια στα Κάτω Πατήσια».

Το γενεαλογικό δέντρο σας online

Geni.com

Δημιουργήθηκε το 2007. Συγκεντρώνει 98,6 εκατ. προφίλ και διαθέτει ξεχωριστή ενότητα με διασημότητες. Το 2012 εξαγοράστηκε από το Myheritage.com

Myheritage.com

Ιδρύθηκε το 2003 σε ένα χωριό κοντά στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο γενεαλογίας που είναι διαθέσιμο σε 40 γλώσσες. Αριθμεί 75 εκατ. μέλη

Findmypast.com

Ιδρύθηκε το 2003. Παρέχει 1,5 δισ. ιστορικά αρχεία από την Αγγλία και την Ιρλανδία τα οποία ανάγονται στο 875 π.Χ.

Ancestry.com

Δημιουργήθηκε το 1990 από δύο Μορμόνους. Εχει δύο εκατ. χρήστες και διαθέτει εννέα δισ. ιστορικά αρχεία