«Οι έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία είναι ασφαλείς, καθώς δεν σημειώνονται επεισόδια στη Μαριούπολη και την Οδυσσό όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες», τόνισε ο έλληνας πρεσβευτής στο Κίεβο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής, ο Βασίλης Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως «οι έλληνες ομογενείς δεν κινδυνεύουν».

«Απλά αισθάνονται περίεργα με την επικράτηση της αντιπολίτευσης», προσέθεσε, «επειδή οι περιοχές αυτές αποτελούν προπύργιο του προέδρου Βίκτορ Γιακουκόβιτς» που καθαιρέθηκε το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον έλληνα πρεσβευτή στην Ουκρανία, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με την κατάργηση του νόμου του 2012 για τις μειονοτικές γλώσσες που ψηφίστηκε από την ουκρανική βουλή στις αρχές της εβδομάδας.

Όπως είπε, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, επανήλθε το προηγούμενο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο επίσημη γλώσσα στη διοίκηση είναι μόνο η Ουκρανική. Ο νόμος του 2012 είχε εντάξει στις επίσημες γλώσσες που μπορούν να χρησιμοποιούνται στη διοίκηση τα ρωσικά, τα ρουμάνικα, τα ελληνικά και τα ούγγρικα.

«Δεν θεωρώ ότι θίγονται οι Έλληνες, καθώς δεν έχει να κάνει με τη χρήση της γλώσσας καθαυτής, αλλά μόνο με την επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιείται στη διοίκηση» είπε.

Την Πέμπτη, μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για «αφωνία» του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση των ελλήνων ομογενών – καθώς υπήρξαν καταγγελίες για εκφοβισμό και επιθέσεις οι οποίες αναπαράχθηκαν ακρίτως από μέσα ενημέρωσης και έλληνες πολιτικούς -, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τέτοια περιστατικά και κάνει λόγο για προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος.