Κοπή δένδρων

Ανάργυρος Παπακυριακόπουλος

ΑΘΗΝΑ

Τη στιγμή που η Αττική στερείται από πράσινο λόγω των γνωστών καταστροφών, ορισμένοι δημοτικοί άρχοντες ευλογούν την κοπή δένδρων. Αναφέρομαι στο εξής γεγονός: στον Παράδεισο Αμαρουσίου, συγκεκριμένα στην οδό Καραολή-Δημητρίου, υπάρχει το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το προαύλιο του οποίου συνορεύει με τους κήπους δύο πολυκατοικιών. Κατά μήκος της αντίστοιχης μάντρας υπήρχαν εννέα μεγάλοι ευκάλυπτοι ηλικίας περίπου 50 ετών. Στις 18 και 19 Ιανουαρίου συνεργείο του Δήμου Αμαρουσίου μετέτρεψε σε κούτσουρα τα δένδρα αυτά, που το οξυγόνό τους αποτελούσε πανάκεια για την περιοχή. Το περίεργο είναι ότι το συνεργείο, από κεκτημένη ταχύτητα, κουτσούρεψε και δύο ευκαλύπτους γειτονικής πολυκατοικίας.

Οι χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ

Δημήτρης Μαυραειδόπουλος

ΑΘΗΝΑ

Ειλικρινά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν γνώριζα πως υπήρχαν τέτοιες χρηματοδοτούμενες κρατικές οργανώσεις. Αιφνιδιάστηκα με τον μεγάλο αριθμό τέτοιων εταιρειών αλλά και τον χορό των εκατοντάδων εκατομμυρίων που λάμβανε χώρα και είδε το φως της δημοσιότητας. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε το αντικείμενο που πραγματεύονταν αυτές οι εταιρείες που μόνο ένα σατανικό μυαλό μπορούσε να γεννήσει. Δηλαδή ακόμα δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εταιρείες που να μαθαίνουν τους Εσκιμώους να κατασκευάζουν ψυγεία στην Αλάσκα και πώς να εκπαιδεύουν γάτους να αναρριχώνται στα κεραμίδια. Μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά όπως λέει ο λαός «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Υπήρξα ταμίας για τρεις δεκαετίες σε έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο, τον Σύλλογο προς Διάδοση Παραδοσιακής και Εθνικής Μουσικής του αείμνηστου Σίμωνα Καρρά. Τελευταίος σκοπός ήταν να αντιγράψουμε από παλιές κασέτες σε σκληρό δίσκο γύρω στα είκοσι χιλιάδες μαγνητοφωνημένα τραγούδια, παρακαταθήκη για τις γενιές που έρχονται αλλά και προς μελέτη πανεπιστημίων και άλλων ενδιαφερομένων. Δεδομένου ότι οι κασέτες αυτές κινδύνευαν να καταστραφούν από τη φθορά του χρόνου, η τελευταία χορηγία που πήραμε γι’ αυτό τον σκοπό ήταν από το Ιδρυμα Νιάρχου. Από το ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία δέκα χρόνια ούτε ένα ευρώ. Ετσι, ελλείψει χρημάτων, ο σύλλογος ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο και το έργο του να πάει στα αζήτητα. Και από την άλλη μεριά, ένα ανάλγητο κράτος να βολεύει πλουσιοπάροχα ημετέρους με τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων.

Εργάζομαι στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία σαράντα χρόνια. Η πολιτεία ως γνωστόν το έχει απαξιώσει χωρίς να είναι πλέον προσβάσιμο όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά, που λέει ο λόγος, ούτε αδέσποτα σκυλιά δεν το καταδέχονται πια. Είμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας νεολαίας εξαρτημένης από τα ναρκωτικά, οι νέοι θύματα κι αυτοί της κρίσης που σακατεύουν τα πόδια και τα χέρια τους από απειρία και από τη χρήση χρησιμοποιημένων και μολυσμένων συρίγγων για να κάνουν την ενέσιμη χρήση της δόσης τους. Είναι που είναι καταδικασμένοι, χάθηκε μια ΜΚΟ και πέντε νοσοκόμες να τους κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη;

Οι αντιμνημονιακοί υποψήφιοι

Βασίλης Ψαριανός

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε διαβάζοντας τη δήλωση που έκαναν άμα τη ανακηρύξει τους ως υποψηφίων οι αντιμνημονιακοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες ότι ως αυριανοί δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες θα στρατευθούν και αυτοί στον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης των Μνημονίων και την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον ξένο ζυγό!

Μέχρι εκείνη τη στιγμήζούσαμε στην αυταπάτη ότι χάρις στον ηρωικό αγώνα των αντιμνημονιακών κομμάτων είμαστε σχεδόν έτοιμοι να «σχίσουμε» τα Μνημόνια και να απαλλάξουμε και ολόκληρη την Ευρώπη από τον «ζουρλομανδύα» που της φόρεσε η… αιμοδιψής Μέρκελ. Υστερα, όμως, από την κάθοδο των αντιμνημονιακών υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τη δημόσια δήλωσή τους ότι αναλαμβάνουν αυτοπροσώπως τον αντιμνημονιακό αγώνα, συνειδητοποιήσαμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, επαφιέμενοι μέχρι τώρα στην πρωτοβουλία των αντιμνημονιακών κομμάτων μας.

Η βεβαιότητα, πάντως, που μας ενέπνευσαν, αφότου ανέλαβαν στα στιβαρά τους χέρια οι εν λόγω υποψήφιοι τον αντιμνημονιακό αγώνα θα είχε ενισχυθεί έτι περαιτέρω, εάν μας γνωστοποιούσαν και τα συγκεκριμένα στοιχεία του δικού τους σχεδίου, το οποίο έχουν επεξεργαστεί και θα εφαρμόσουν ως δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες για την απελευθέρωση της χώρας από τη δανειακή εξάρτηση και τα μνημόνια. Ευελπιστούμε, πάντως, ότι συντόμως θα δημοσιοποιηθεί το μεγαλόπνοο αντιμνημονιακό σχέδιό τους και ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικότερο από εκείνο των αντιμνημονιακών κομμάτων τους.

Και παρ’ όλον που αντιλαμβάνομαι ότιοι αντιμνημονιακοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες είναι πλασμένοι και προορισμένοι γιατα μεγάλα και υψηλά και ότι δεν πρέπει να απασχολούνται με ήσσονος σημασίας θέματα, θα ήθελα να ακούσω τη… ριζοσπαστική απάντηση τους αναφορικά με τον ισχυρισμό των μνημονιακών τους αντιπάλων ότι οι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες έχουν, πρωτίστως και κυρίως, την υποχρέωση να οικονομούν τα του οίκου τους, τουτέστιν να επιλαμβάνονται των ζητημάτων που αφορούν στον δήμο ή την περιφέρειά τους, όπως είναι αυτά της καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων, της αποκομιδής και της διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς και της κατασκευής, συντήρησης και διαχείρισης συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, ύδρευσης, έργων ηλεκτροφωτισμού, της δημιουργίας χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και πολλών άλλων, πεζών και καθημερινών ζητημάτων που επινόησε το… φαύλο σύστημα, για να αποπροσανατολίσει τους δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες από την «εθνοσωτήρια» αποστολή τους.

Αρχαία ελληνική επιστήμη

Γεώργιος Ντάρλος

ΦΥΣΙΚΟΣ

Σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά δημοσιεύθηκε η είδηση για ένα ποίημα της μεγάλης Σαπφούς που βρέθηκε πρόσφατα. Η είδηση αυτή πολύ σωστά πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Ως θετικός όμως επιστήμων θα εκφράσω ένα παράπονο. Η χώρα μας έχει στρέψει την πλάτη στην αρχαία ελληνική επιστήμη (Μαθηματικά, Αστρονομία, Φυσική, Μετεωρολογία κ.ά.). Πολλά είναι τα σχετικά επιχειρήματα.

Ενα είναι και το επόμενο: πριν από τρεις περίπου μήνες εκδόθηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα το θαυμάσιο αστρονομικό έργο του μεγάλου μαθηματικού Θεοδοσίου (2ος-1ος π.Χ. αιώνας) με τίτλο «Περί ημερών και νυκτών» με το αρχαίο κείμενο, την απόδοση στη Νεοελληνική και σχολιασμό. Δεν αναφέρω τον συγγραφέα που παρουσιάζει το έργο για προφανείς λόγους.

Αναφέρω όμως ότι η τελευταία έκδοση του έργου έγινε το 1880 στην Γερμανία και ότι στο αρχαίο κείμενο περιέχονται πρόσφατες συμπληρώσεις από δύο αρχαίους κώδικες. Καμιά όμως αναφορά δεν έγινε στο εν λόγω βιβλίο. Το έργο αναφέρεται στη διάρκεια των ημερών και νυκτών στον ελληνικό χώρο ανάλογα με τη θέση του Ηλίου.