Στο τέλος του 2014 και έπειτα από μια πενταετία ύφεσης, η ελληνική οικονομία θα έχει κατά πάσα πιθανότητα επιστρέψει σε φάση ανάπτυξης, προέβλεψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε από το Στρασβούργο τις χειμερινές οικονομικές εκτιμήσεις της για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών το 2014 και το 2015. Κατά την Επιτροπή, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις οικονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν εμποδιστεί, είτε από το εσωτερικό είτε από το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος και του 2,9% κατά το 2015 (έναντι ύφεσης -3,7% το 2013).

Σε ό,τι αφορά τα άλλα οικονομικά μεγέθη, πτωτική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας, η οποία από 26,4% το 2013 θα μειωθεί στο 25,7% το 2014 και στο 24,6% το 2015.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 2,1% το 2014 και στο 1% το 2015, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι έφθασε στο ανώτατο επίπεδο το 2013 (177,3% του ΑΕΠ) και στη συνέχεια θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του στο 177% το 2014 και στο 171,1% το 2015. Τέλος ο αποπληθωρισμός (-0,9% το 2013) θα συνεχιστεί και το 2014 (-0,6%) ενώ πληθωρισμός (+0,2%) θα παρατηρηθεί το 2015.

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ. Ως προς τους εσωτερικούς λόγους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επιστροφή της χώρας στην οικονομική μεγέθυνση, ο επίτροπος Ολι Ρεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, φρόντισε εκ νέου να υπενθυμίσει το ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, όπως έχει αποδειχθεί, όσο μεγαλύτερη είναι αυτή στο εσωτερικό μιας χώρας τόσο θετικότερα είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο φινλανδός επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα στον κίνδυνο του μόνιμου αποπληθωρισμού στο εσωτερικό της ευρωζώνης, συνεπεία των περιοριστικών πολιτικών που ασκούνται. Κατά τον Ολι Ρεν, προς το παρόν, ο κίνδυνος αυτός δεν διαφαίνεται. Αφησε ωστόσο σαφώς να εννοηθεί ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (βλ. Γερμανία) θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα υπέρ της τόνωσης της κατανάλωσης, προς όφελος των πλέον αδύναμων χωρών της ευρωζώνης. Σύμφωνα εξάλλου με καλά πληροφορημένες πηγές, το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης βρίσκεται στην παρούσα φάση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τους τρόπους με τους οποίους τα πελώρια αποθεματικά των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομική ανόρθωση της Ευρώπης.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ. Στόχος της Επιτροπής είναι να δοθούν κίνητρα στους εν λόγω οργανισμούς για τη διάθεση κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Εως το 2020 η Επιτροπή εκτιμά πως θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξεως των 1.000 δισ. ευρώ στους ανωτέρω τομείς, ενώ τα κεφάλαια που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικοί και συνταξιοδοτικοί οργανισμοί της Ευρώπης υπερβαίνουν τα 12.000 δισ. ευρώ.