Στην ανάγκη να υποστυλωθούν άμεσα όλα τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές στην Κεφαλονιά προκειμένου να μην καταρρεύσουν μετά από έναν νέο ισχυρό σεισμό επισήμαναν τη Δευτέρα ειδικοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

«Παλαιοτέρα γινόταν οργανωμένη υποστύλωση. Σήμερα δεν γίνεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Κωνσταντίνος Σπυρακος, ο οποίος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας όπου υπάρχει ειδική υπηρεσία που ανήκει στην Πυροσβεστική.

Όπως τονίστηκε σε ότι αφορά τα κτίρια, οι μεγαλύτερες βλάβες σημειώθηκαν σε στέγες σε προσθήκες ορόφων και κακοτεχνίες που έγιναν αυθαίρετα από τεχνίτες χωρίς έλεγχο από μηχανικούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς , πρέπει να προχωρήσουν ανά δήμο και περιφερειακή ενότητα τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Σε ό,τι αφορά τους δευτεροβάθμιους ελέγχους στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, μέχρι χθες Κυριακή έγιναν 1.579 αυτοψίες στα μη κατοικήσιμα κτίρια. Όπως προέκυψε: πράσινα έχουν χαρακτηριστεί 469 (30%), 988 (κίτρινα) δηλαδή είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα (62%), 122 (κόκκινα) πρέπει να επαναλεγχθουν από τριμελή επιτροπή. Από αυτά το σίγουρο είναι ότι πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν τα 40.​