Εως και 300 εκατ. επιπλέον πελάτες κινητής τηλεφωνίας που ταξιδεύουν συχνά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έφερνε στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας η κατάργηση των τελών περιαγωγής (roaming) από το 2016, όπως ήδη έχει ζητήσει η Κομισιόν.

Αυτό δείχνουν στοιχεία έρευνας σε 28.000 πολίτες της ΕΕ που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αυτά:

* Μόνο το 8% των χρηστών χρησιμοποιεί το κινητό του όταν βρίσκεται σε ταξίδι με τον ίδιο τρόπο, όπως στη χώρα του.

* Το 28% των ταξιδιωτών στην Ε.Ε. απενεργοποιούν το κινητό τους φτάνοντας σε μια άλλη χώρα.

* Το 94% των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν περιορίζουν τη χρήση υπηρεσιών και εφαρμογών, όπως το facebook προσπαθώντας να αποφύγουν το υψηλό κόστος περιαγωγής.

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, με το 25%να κλείνει εντελώς το κινητό του στο εξωτερικό, το 67% να παραδέχεται ότι κάνει λιγότερα τηλεφωνήματα στο εξωτερικό και το 26% ότι δεν κάνει καμία κλήση όταν βρίσκεται σε άλλη χώρα της ΕΕ.

«Έχω μείνει έκπληκτη από τα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να καταργήσουμε τα τέλη περιαγωγής», επεσήμανε με αφορμή την έρευνα η αρμόδια επίτροπος Νέλι Κρους και πρόσθεσε:

«Εκατομμύρια επιχειρήσεις επιβαρύνονται με επιπλέον δαπάνες λόγω της περιαγωγής και παράλληλα άλλες εταιρείες, όπως αυτές που δημιουργούν εφαρμογές, χάνουν έσοδα. Η περιαγωγή είναι μια ανωμαλία στην εσωτερική αγορά, ένας οικονομικός παραλογισμός».

Πάντως, είναι γεγονός, ότι οι χρήστες κινητών στο εξωτερικών προτιμούν να στέλνουν γραπτά μηνύματα από το να κάνουν κλήσεις, αν και το ένα τέταρτο των συνδρομητών δεν κάνει ούτε αυτό.

Επίσης, το 47% των ερωτηθέντων δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε άλλη χώρα της ΕΕ και μόνο ένας στους δέκα θα έκανε αντίστοιχη χρήση με αυτήν που κάνει στη χώρα του.

Όλα αυτά προέκυψαν, παρά το γεγονός ότι η μείωση στις τιμές περιαγωγής από το 2008 έως σήμερα φτάνει το 80% για τις κλήσεις και ξεπερνά το 90% για τα δεδομένα.​